Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

ДЕКЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ В "СЪГЛАСИЕ"

На 07.12.2009г. в читалнята на библиотеката се състоя вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. На жизнения и творчески път на поета есе посвети писателя Георги Стойков.Рецитал по стихове на своя патрон представиха ученици от Основно училище "Н.Вапцаров", Плевен. Актьорът Илко Иларионов изпълни едни от най-вълнуващите стихове на Вапцаров, които се съпреживяваха от публиката.Вечерта завърши с документалния филм "Вяра".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Своеобразен финал на честванията на 140-годишнината на читалището бе юбилейният концерт, посветен на 30 години от създаването на Фолклорен ансамбъл "Мизия" с главен художествен ръководител Михаил Денев. Концертът се състоя на 17.12.2009г. в залата на ДКТ "Иван Радоев" и взриви публиката с великолепните изпълнения на танцьорите. В концертната програма се включиха възпитаници на М.Денев - сега студенти в Югозападен университет Благоевград,приятели и колеги от ДФА "Тракия" Пловдив, ученици от НУИ "П.Пипков" Плевен, танцов състав "Дъбниче"гр.Долни Дъбник, ДЮФА "Северняче" гр.Пордим. Изпълнената от всички участници сцена бе затрупана с цветя и поздравителни адреси.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
В навечерието на Коледа читалището организира със свои формации в зала "Емил Димитров" благотворителен концерт "Българската Коледа".Концертна програма представиха възпитаниците на клуб за спортни танци "Дъга" с треньор Жени Василева, детския състав на ФА "Мизия" с гл.художествен ръководител Михаил Денев и малките пианисти от школата на Милена Спасова. В тази инициатива на читалището се включиха ученици на Плевенски професионални гимназии: ПГ "Захарий Зограф", ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Никола Фичев", ПГ по лозарство и винарство "Ал.Стамболийски" и ПГ по туризъм "Алеко Константинов". Те организираха своеобразен благотворителен базар с предмети, изработени от тях според професионалната им насоченост. Събраните от тях средства, както и дарените от присъстващата публика, са изпратени по сметката на "Българската Коледа". Така за поредна година подкрепихме една благородна кауза.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria