Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Представяне на енциклопедия " Възрожденските читалища "

На 19.01.2012 г. от 14,00 ч. в читалище "Съгласие 1869" ще се представи Енциклопедия " Възрожденските читалища".

Тя е уникална по своя характер и отразява миналото и настоящето на читалищните организации, възникнали в периода от 1856 г. до началото на Първата Световна война. Основната задача на редакционния екип, съставен от професионални журналисти, историци и читалищни дейци, е да осигури най-добро качество на изданието като полиграфическо оформление, истинност и политическа безпристрастност на словесните очерци. Поводът за отпечатване на тази енциклопедия е разкриване във възможно най-концентриран вид ролята и значението на читалищните организации за съхраняване на българската национална идентичност и на гражданското общество у нас. В нея ще бъдат отбелязани с кратки статии: историята на читалището; имена на основатели, председатели на настоятелството и съвременни читалищни дейци, които в настоящия момент съхраняват и обогатяват вековната читалищна традиция.

Издател на Енциклопедията е Издателска къща "Богианна".

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria