Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

ДУХЪТ НА " СЪГЛАСИЕ"

По повод 140-та си годишнина читалище „Съгласие” в Плевен получи почетния знак на Президента на Република България Георги Първанов. Новината донесе Омбудсманът на държавата Гиньо Ганев, който в качеството си на почетен председател на Съюза на Народните читалища гостува на „Съгласие”. Омбудсманът откри специалната изложба, която с фотоси и предмети проследява 140-летния път на една от първите граждански структури в страната. Експозицията представя ценни експонати като Вечни календари от 1617 и 1618 г., требник от 1844 г. и евангелие от 13-и век и пр. Представен е и архива за културни и социални събития, организирани от читалището в продължение на век. Отделно е място на отличията, които читалищните дейци са завоювали през годините.
В конференцията „ Приносът на българското читалище като гражданска структура за развитието на съвременното общество” /5 ноември т.г./ участваха проф. Мария Младенова от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии с доклад „ Мисията,целите и задачите на читалищната библиотека в съвременното общество”, Момчил Георгиев - председател на българската асоциация на работодателите в областта на културата с –„ Читалищата като елемент от съвременните културни индустрии”. Председателката на читалище „Христо Ботев”- Плевен Мария Венкова поднесе интересен коментар на законите за народните читалища.Училищата - МГ „Гео Милев”, ПГ „Алеко Константинов”,ПГ „Александър Стамболийски”, ПГ „Луи Пастьор”, СОУ „Стоян Заимов” Плевен участваха в конференцията, илюстрирайки социалното партньорство на читалището с училището.
Целогодишната програма за ознаменуване на 140-та годишнина на „Съгласие” включва и спектакли на едноактната комична опера на Моцарт „Бастиен и Бастиена” / премиера на 9 ноември т.г./ под палката на Георги Патриков . В ролите са ангажирани Неда Атанасова/сопран/, Хрисимир Дамянов/ тенор/ и Костадин Мечков/ бас/.
Последните прояви от празничната програма са концерт на ФА „Мизия” с 30-годишна художествена биография под ръководството на Михаил Денев, който сега отбелязва своята 60-та годишнина и конкурс за литература и журналистика на името на Петър Ковачев, писател и журналист, оставил ярка диря в духовния живот на Плевен.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
От писмата на приятели и фенове на „Съгласие” избрахме текста на Красимира Колева.
"Не преодолях изкушението да споделя впечатленията си от едно забележително събитие в културния календар на Плевен – конференцията, организирана от читалище „Съгласие „ по повод 140-та му годишнина.
Началото на професионалната ми работа започна през октомври 1969 г. , когато най-старото читалище в региона и едно от първите в страната честваше своята 100 годишнина.
На 5 ноември т.г. участвах в конференция ”Приносът на българското читалище като гражданска структура за развитие на съвременното общество”.
Много добър бе изборът на домакините да поканят проф.Мария Младенова от Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии, която представи доклада си „Мисията, целите и задачите на читалищната библиотека в съвременното общество”.
Проф.Младенова има много публикации ,свързани с библиотечната работа, сред тях е разработката за дългогодишния библиотечен деятел Иван Данов и приноса му за българската библиотечна наука, технология и практика, както и участието му в европейските структури по библиотекознание и библиография от времето, когато той е живял и работил в плевенското читалище.
Биографичната книга за Ячо Хлебаров, една от известните личности в духовната история на Плевен ,също е дело на проф.Младенова.
На конференцията със съвременни мултимедийни средства бяха показани контактите на читалището с училищата от града и съвместната им дейност за усвояване на умения за ефективно ползване на книгата.
Желая на екипа на читалище „Съгласие „ все така високопрофесионални прояви , които имат съществено място в културния живот на Плевен."

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria