Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Изяви, посветени на Националната библиотечна седмица 16-20 май 2011 г. и 24 май - денят на българската просвета и култура

В седмицата от 16 до 20 май приключи гласуването по повод кампанията „Малкото голямо четене” на Детския отдел при библиотеката на читалището и се оформи класацията на 8 най-любими книги на малките читатели, а именно:

1. Пипи дългото чорапче – Астрид Линдгрен;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2. Лили чудото – Книстер;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3. Матилда – Роалд Дал;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4. Емил от Льонеберя – Астрид Линдгрен;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5. Хари Потър – Джоан Роулинг;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6. Малкият принц – Антоан дьо Сент Екзюпери;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
7. Под игото – Иван Вазов;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8. Здрач – Стефани Майър.
Голям брой заглавия са посочени само по един път.


Националната библиотечна седмица се отбеляза с две инициативи, получили широка подкрепа. Запомняща е съвместната инициатива на библиотеката и МГ „Гео Милев” на тема: „Похвала на старата българска литература и образите на светите братя Кирил и Методий в изобразителното изкуство”. Темата бе представена от г-жа Антония Караиванова – уредник в ХГ „Илия Бешков”. На достъпен за възприятие език, с любопитни и неизвестни факти, тя разказа за български и европейски художници, пресъздали образите на двамата братя. Емоционална кулминация на вечерта бе поетичната композиция, представена от възпитаници на училището на фона на една изключителна мултимедийна презентация. Това е своеобразно продължение на традиционните за библиотеката уроци по стара българска и възрожденска литература.

От есента на миналата година читалището инициира конкурс за детска рисунка ТЪРСИМ ТАЛАНТ, посветен на 24 май - денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в който конкурс се включиха детските градини в града ни. Постъпиха около 300 рисунки, които жури в състав: известният плевенски художник Иван Велчев-Йово, Валентин Асенов от НУИ – Плевен и Боряна Георгиева -преподавател в езиковата школа по немски език за деца в читалището и ръководител на извънкласни дейности прецизираха до 80 рисунки, от които след повторно журиране бяха избрани и наградени 24. С наградените рисунки във фоайето на читалището бе аранжирана изложба, посетена с изключителен интерес от деца, родители и учители. Ръководството на читалището награди малките художници с пъзел и книжки, след което ги почерпи и с лакомства.
Като постоянна дейност е поддържането на тематични витрини, които в м.май са посветени на 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, а също и професионален празник на българските библиотекари, 24 май, 9 май – Денят на Европа, 70 години от рождението на Гена Димитрова, 155 години от рождението на Фройд, 120 години от рождението на Михаил Булгаков.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
На 19 май, в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" изнесе концерт известният столичен камерен ансамбъл "Софийски солисти" . Под диригентството на маестро Пламен Джуров бяха изпълнени произведения от Бах, Хайдн, Бритън, Шуман, Шуберт и други известни композитори. Солисти бяха младите дарования Лиа Петрова, Зорница Иларионова и Кристина Георгиева, участвали в много международни конкурси.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria