Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Читалище “Съгласие” получи Златен печат и Златна книга

"Това е институция, която се създава през 1869 г. и която дава началото на едни от най-висшите места в града - събира няколко книги и само с тях създава една от най-богатите библиотеки; дава началото на Археологическия музей; паметник на културата със своя дом; има най-добрата акустика в своята зала", така анонсира читалище "Съгласие" Росица Златанова - председател на Съвета на европейската научна и културна общност на официалната церемония по връчването на отличието "Златен печат" за европейски мениджмънт в културата и почетната значка "Златна книга" на 12 май в галерия "Финес" в София.
Значката е изработена от 24-каратово злато в Монетния двор на България и се връчва за завоюван висок престиж и обществено признание и за принос към развитието на българската култура.Със златния печат читалището ще може да подпечатва всички важни документи в кореспонденцията си с институциите в страната и с европейските страни. Заедно с това "Съгласие" стана почетен член на Съвета на европейската научна и културна общност, което му дава възможност да се презентира в Международните институции и донори, в търговските ни центрове в европейските столици и в градовете, притежаващи почетен статут на Уникално европейско селище.Отличията се връчват на обществено признати представители на българския научен, културен и бизнес елит и на български селища, които притежават уникално културно наследство.
Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание и от кметове на 156 български градове и села.
Отличието получиха Маргарита Лазарова - секретар на читалището и Йордан Бояджиев - член на настоятелството.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria