Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Документална изложба “Основи на българския парламентаризъм” в "Съгласие"

На 19 април , от 17.00 ч. в читалище " Съгласие " се открива изложба по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция през 2009 г. Чрез документи, снимки и стенографски дневници, изложбата проследява работата на Учредителното събрание.Експонирани са 25 табла-постери, в които са проследени подготовката на Учредителното събрание, участието на първите български депутати в него и приносът на Русия в изграждането на основите на българския парламентаризъм. Включени са документи, чиито оригинали се съхраняват в Централния държавен архив – във фондовете на Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, Областното събрание на Източна Румелия, Министерството на външните работи и изповеданията, както и в някои лични архивни фондове - на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов. Показани са и гравюри и карти от колекцията на д-р Симеон Симов, както и копия на документи от чуждестранни архивохранилища от колекциите Русия, Франция, Австро-Унгария и Германия, съхранявани в ЦДА.
Организатори на изложбата са Народното събрание, Държавна агенция “Архиви” - Централен държавен архив, със съдействието на Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий” - Български исторически архив и читалище " Съгласие 1869".

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria