Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Изложба за Нестор Марков

Изложба, посветена на 150-годишния юбилей на читалище „Съгласие 1869” и на 180-годишнината на основателя му Нестор Марков, беше открита в навечерието на Деня на народните будители.
Неотдавна Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” заедно с редица културни институти, сред които и читалище „Съгласие 1869”, организира изложбата. „Един от наследниците на Нестор Марков – проф. Светослав Марков, подари тези 24 табла на читалище „Съгласие 1869” - за да ги пазим и показваме. Нестор Марков трябва да се познава от повече хора, защото неговият живот може да бъде един достоен пример за подражание като истински строител на нова България, участник в освободителните войни и най-важното - истински будител, който е положил основите на едно съвременно учебно и просветно дело в Плевен и страната”, каза секретарят на читалището Маргарита Лазарова.
Част от таблата ще бъдат показвани периодично по различни поводи и събития. Те проследяват живота на Нестор Марков от родното му място в Хасковско, до неговите наследници. Интересното е, че неговата съпруга е плевенчанка, а наследниците му са научни работници от различни сфери на науката.

© 1869 - 2020 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria