Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Излезе от печат юбилейният сборник, посветен на 150 години от основаването на НЧ "Съгласие 1869" - Плевен

В над 350 страници са изнесени интересни факти от историята на читалището; представени са биографични подробности от известни личности, свързани с най-стария културен институт в града; публикувани са проучвания за отзвука в националния и местен печат за събития, свързани и/или организирани от читалището; описани са безценните колекции от ръкописни и старопечатни издания и разнообразната художествена дейност, която се осъществява тук и др. Всичко придружено със снимков материал.
Научен консултант е проф. Мария Младенова, научни рецензенти – проф. Стоян Денчев и доц. Цветанка Панчева. Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Община Плевен.
Официалното представяне на сборника ще бъде в края на месец септември, когато ще бъде и кулминацията на честванията на 150 години читалище „Съгласие” - Плевен.

НЕЮБИЛЕЙНО ЗА ЕДИН ГОЛЯМ ЮБИЛЕЙ
Ивайло Атанасов

Председател на НЧ „Съгласие 1869" saglasie 1869_pleven@abv.bg

Не е лесно да се напише предговор на издание, посветено на 150-ата годишнина на Народно читалище „Съгласие 1869". Трудно е не защото няма какво да се напише за ролята му за развитието на Плевен. Следващите страници доказват това. Трудно е, защото надали има плев-налия, който ако не публично, то поне пред себе си да не се е докоснал до читалище „Съгласие". Трудно е и защото „думите отлитат, написаното остава...". Трудно е и защото по „стар български обичай" не пазим и съхраняваме онова, което ни е гарантирало знание и култура, а оттам и самочувствие на човеци.

Задавал ли си е някой някога въпроса защо и как нашето, плевенското читалище, е водило битка през тези години не само за оцеляване, но и за опазване и развитие на богатството си, за да бъде дори и в трудното днешно време храмът на духовността, за който са се борили и който са градили забележителни личности като Нестор Марков, Петър Ненков, Иван Данов, Ячо Хлебаров? Дали нашето, плевенското читалище „Съгласие" е постигнало това благодарение на раболепие към тези, които са на власт? За 150 години те не са били малко и надали всички ще влязат със знак „+" в историята. Дали пък постигнатото не се крие по-скоро във волята и характера за отстояване на принципни позиции в по-далечно и близко време? Въпроси, чийто отговор може да се получи в книгата (дай боже!), посветена на 250-годишнината от създаването на читалище „Съгласие".

Към днешна дата е факт обаче, че трудно някой може да отговори на въпроса „Що е то читалище?". До 1878 г. - годината на Освобождението, в България е имало 128 читалища. На всеки е ясно защо и как са били основани те. Сега в страната ни те са почти 4000. В Плевен до 1959 г. е било само „Съгласие 1869". Сега само в гр. Плевен те са 17! В същото време фактите говорят, че сме на първо място в ЕС по функционална неграмотност на децата до 14-годишна възраст. Чалготията ни залива отвсякъде. Нещо не се връзва...

Въпреки тази политика (ако може така да се нарече) на липса на приоритети и оценяване единствено по критерия „наши" и „ваши", читалище „Съгласие 1869" успя и успява да съхрани уникалната си библиотека с Фонд „Редки и ценни издания" от старопечатна литература и възрожденска периодика, пълна колекция от плевенските периодични издания и от централния печат: „Северно ехо", „Плевенски новини", „Плевенски глас", „Плевенски общински вестник", пълно течение на „Държавен вестник" от 1882 г., Дневници на Народното събрание и др. Успя да запази и доразвие първата в страната читалищна балетна школа, създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов. В тази школа се обучават годишно повече от 100 деца, а нейните ежегодни спектакли са гледани от хиляди зрители; Фолклорният ансамбъл „Мизия", който ще отбележи 40-годишен юбилей, е спечелил сърцата на многобройната публика; наложилата се само за 4 години Вокална група „Арлекино" с безапелационни успехи не само на плевенска сцена, и още, и още...

И въпреки всичко - на празник като на празник:

Честит юбилей и за многая лета!


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria