Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

В навечерието на големия юбилей - поредно ценно дарение

Интересни гости предоставиха поредното ценно дарение на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869” – Плевен.
Проф. д-р Светослав Марков от рода на Нестор Марков – основателят на най-старото читалище в региона, авторката на книгата за Нестор Марков Мария Ловджиева и Марио Марков - също от потомците на Нестор Марков, донесоха изданията, изпратени от проф. Мария Младенова за нашето читалище. А именно: подвързани годишнини на списание „Читалище” от 1911 до 1934 г. от личния архив на Ячо Хлебаров; издания Националния музей по образованието в Габрово, двутомният сборник „Мултикултурният човек” в чест на проф. Камен Гаренов (отец Петър Гарена) и др.
Интерес представлява брой на сп. „За буквите” от миналата година, с обширна статия за създателя на читалище „Съгласие 1869” Нестор Марков.
Тримата ни гости са провели и среща с един интересен човек от Плевен – Мария Антонова. Тя е автор на статия в стария сборник за НЧ „Съгласие 1869”, посветен на 100-годишнината му, свързана с отзвук за читалището в старопечатни и стари издания. В момента тя е над 90-годишна и е споделила свои спомени от работата си като историк в РИМ – Плевен.
Срещата е продиктувана от подготовката на големия юбилей 150 години читалище „Съгласие1869” – Плевен.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria