Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Проф. Аксиния Джурова представи "Опис на ръкописите на плевенското читалище "Съгласие 1869”

В навечерието на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и празник на българския библиотекар, беше представена книгата "Опис на ръкописите на плевенското читалище "Съгласие 1869” и изложбата "Гутенберг и славянската писменост" на Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Лично присъстваха авторите на книгата, както и екип от Центъра. "Сбирката от ръкописи на плевенското читалище е малка по обем, но покрива широк хронологичен диапазон - от XIII до XIX в. - и включва пергаментни фрагменти и хартиени кодекси, писани на български, църковнославянски и арменски език. Сред най-ценните експонати са два пергаментни фрагмента от български ръкописи - единият от Четириевангнелие от XIII в., другият - от Апостол от XIV в. Към тях следва да причислим едно арменско четириевангелие от XVII в., писано на хартия и богато орнаментирано. Досега сбирката не е била предмет на научни публикации. Настоящият опис има за задача да представи пред по-широк кръг любители на старината тази извънредно интересна колекция. Формирана главно по пътя на даренията от родолюбиви граждани, първоначално сбирката е била собственост на читалище „Съгласие", преименувано по-късно на Образцово читалище „Г. Димитров" с библиотека. Най-рано постъпилото дарение е от 1910 г., а попълването с различни ръкописи продължава до 40-те години на миналия век.", пише в предговора на ценното издание. От своя страна гостите подариха на секретаря на читалището свои издания, както и дигитални копия на колекцията от редки и старопечатни издания на Читалището.
Деца от вокална група "Арлекино" поздравиха гостите с най-новата песен в репертоара си: "На Плевен с любов".
Проявата е част от честванията на 150 години от основаването на НЧ "Съгласие 1869" - Плевен.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria