Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Изложба с уникални гоблени представи украинката Ирина Николова в читалище "Съгласие 1869"

Народният майстор на Украйна по тъкачество Ирина Николова представи изложба със свои уникални гоблени в читалище "Съгласие 1869" - Плевен.
Откриването беше съпроводено с изпълнения на дуета „Анирина“ – цигулка и бандура, който обединява творческите заряди на Анна Атанасова от Плевенската филхармония и Ирина Николова.
Водещ на събитието бе Даниела Дочева.
Изненада за присъстващите беше възможността да сътворят сами пъстри гривни в работилничката по тъкане.

Ирина Николова е многостранно надарена, слънчева и посветена на изкуството. В живота й от най-ранна възраст има две основни линии – народният инструмент бандура и пеенето, от една страна, и тъкачеството, от друга.

Завършила е Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура. След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „М. Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

Професионалната й реализация започва пред 2006 г, когато става хористка в оперното студио при Националната музикалната академия „П. И. Чайковски“. От 2007 до 2017 г преподава декоративно-приложно изкуство „Тъкачество“ и бандура и естрадно вокално пеене в училище по изкуство в село Большая Александровка (Киевска област, Борисполски район). Паралелно ръководи кръжок по тъкане на гоблени в Центъра за работа с деца в град Киев. Тя е и дългогодишна певица в Народно-академичната хорова капела „Павел Чубински“.

Ирина пее и свири в трио бандуристи „Заграва“, което печели много конкурси в Украйна и по света. Тя е и композитор на музика за състава.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria