Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

"Куклената фея" - заслужени аплаузи, професионализъм и много красота

„Куклената фея“ е поредният успешен балетен спектакъл, който представиха пред плевенската публика възпитаниците на Балетната школа при читалище „Съгласие“.
„Прекрасен спектакъл!“, „Всяка година се изкачвате едно стъпало нагоре. Продължавайте все така!”, написаха посетителите в книгата за впечатления след спектакъла. Заслужени бяха суперлативите след упорития труд и ентусиазма, с който работиха както за участниците, така и създателите на спектакъла - хореографът Маня Николова, режисьорът Георги Енчев, художникът Иван Велчев – Йово, репетиторите – балетните педагози Валя Козовска и Оля Стоянова, Марго, която се погрижи костюмите да бъдат блестящи, осветители и всички, които останаха извън светлината на прожекторите, но без които спектакълът нямаше да бъде толкова вълшебен.
Оригиналният сценарий на Георги Енчев, с музиката на Йозеф Байер, разказва приказка за играчките на едно дете, които оживяват в неговия сън с помощта на Куклената фея.
В спектакъла участват балерините от Балетната школа и Студиото за класически танци при читалище „Съгласие“. Помагат им актьори от ДКТ „Иван Радоев”, танцьори от НУИ „П. Пипков” и брейкъри. Проектът е на Маня Николова и е включен в Културния календар на Община Плевен. На финала на концерта дългогодишният хореограф на Школата сподели пред публиката своята благодарност към читалището, в което е създадена и продължава да съществува вече 63 години най-старата балетна школа в страната.
Тъжен факт – премиерата премина без да бъде уважена от общинското ръководство – нито с присъствие, нито поне с букет цветя.
Поради големия интерес към постановката, представления ще се играят и на следните допълнителни дати: на 25 април от 12 часа, на 26 април (сряда) от 10.30 ч., на 27 април ( четвъртък) от 10.30 ч., на 28 април ( петък) от 10.30 ч. и от 14.00 ч., на 05 май (петък) от 10.00 ч. Финалният концерт, в който участие ще вземат всички възпитаници на Балетната школа е на 29 май от 19.00 ч.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria