Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Трескава подготовка на поредния балетен спектакъл "Куклената фея"

Трескава подготовка на поредния балетен спектакъл тече в читалище „Съгласие”. Премиерата на „Куклената фея” е на 24 април, но ентусиазмът на децата е заразителен, те полагат много усилия и надежди и с трепет очакват поредния си успех. Проектът се осъществява със съдействието на Община Плевен. Хореограф е Маня Николова, сценарият е на Георги Енчев, художник е Иван Велчев – Йово, репетитори – Валя Козовска и Оля Стоянова.
Участие ще вземат възпитаниците на Студиото за класически танци при читалище „Съгласие 1869”, ученици от НУИ „П. Пипков”, актьори от Театралната студия при ДКТ „Иван Радоев” и брейкъри.
Сценарият е оригинален и не е по либретото на балета "Куклената фея" от Йозеф Байер, уточни Маня Николова. „Музиката е на Байер, но сценарият е различен, достъпен и поучителен - децата трябва да се грижат за своите играчки, за реда в стаята си, да уважават своите родители и жестовете, които те правят за тях чрез подаръците. Този сценарий ме вдъхнови да измисля хореографията по различен от либретото начин”, сподели Николова. Тя благодари на ръководствата на читалище „Съгласие 1869”, на НУИ „П. Пипков” и на Театъра за подкрепата при осъществяването на балетния спектакъл.
Пет от участниците тази година са абитуриенти, сред тях е и изпълнителката на главната роля - Куклената фея, Яна Ефтимова. Това означава, че този спектакъл е последният, в който ще имат възможност да се изявят като част от голямото семейство на Балетната школа при читалище "Съгласие".

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria