Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

НЧ "Съгласие 1869" взе участие в отбелязването на 55-ата годишнина на ПМГ "Гео Милев"

По инициатива на МГ „Гео Милев”, читалище „Съгласие 1869” взе участие в отбелязването на 55-годишнината от създаването на престижната плевенска гимназия. Във фоайето на културния институт се реализира интердисциплинарен диалог (математика, физика, биология, химия, литература) на тема „Времето е жестоко и праща поезията в изгнание”. По този повод библиотеката при читалището подреди изложба с произведения от Гео Милев, литературна критика за поета, книги, отразяващи неговия журналистически и публистичен път, както и такива, посветени на Гео Милев и българския театър през 20-те години на миналия век.
Гео Милев е автор на стихове, поеми, есета. Във фонда на библиотеката при читалище „Съгласие 1869” се съхраняват едни от първите издания на неговите творби. Сред по-интересните заглавия са първото издание на първата стихосбирка на Гео Милев от 1920 г. „Жестокият пръстен”, първото издание на „Театралното изкуство” от 1918 г., „Избрани творби” от 1940 и 1950 г., стихосбирката „Иконите спят” (1922 г.), „Панихида за поета Яворов” – първото издание от 1922 г., поемата „Септември” (1940 г.) и др.
С тази изложба се надяваме да провокираме интереса на учениците към един от най-ярките поети-експресионисти в българската литература, споделят организаторите

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria