Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

НЧ "Съгласие" и РИМ - Плевен, с принос в изложбата "Нестор Марков - будителят" в Националната библиотека

На 10 януари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложбата „Нестор Марков – будителят”, посветена на 180 години от рождението му. НЧ „Съгласие 1869”, заедно с Регионален исторически музей – Плевен, са сред организациите, допринесли за осъществяването на изложбата, наред с Институт за исторически изследвания, Централна библиотека, Институт за български език „Проф. Л. Андрейчин”, Институт по математика и информатика – всички те към БАН, Съюз на математиците в България и др.

Изложбата откри доц. д-р Красимира Александрова – директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В приветственото си слово тя отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. Изказаха се акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, акад. Веселин Дренски – председател на Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и проф. д.ф.н. Мария Младенова от УниБИТ, автор на биоблиография за Нестор Марков. Биобилиографията беше представена в Плевен в Деня на българските будители в РИМ – Плевен, като изданието е по проект на РИМ – Плевен, в партньорство с НЧ „Съгласие 1869”. Заедно с нея плевенската общественост видя и учебници и книги от края на миналия век, притежание на библиотеките на двата културни института.

По време на откриването на изложбата за Нестор Марков в столицата бе представен и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН. В този сборник е поместен и доклад на секретаря на НЧ „Съгласие 1869“Маргарита Лазарова -„ Проектът „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ – създаване, реализация, резултати“.

Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria