Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Читалище "Съгласие 1869" - Плевен

БАЛЕТНА ШКОЛА с художествен ръководител Маня Николова. Създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов, тя е първата читалищна балетна школа в страната. За изминалите 55 години в нея са се обучавали над 6000 деца. Към школата е създадено Студио за класически танци, чиято цел е да усъвършенства подготовката и техниката на изявените таланти – от тях днес 60 танцуват на професионална сцена. Студиото е лауреат и носител на златни медали от 4,5,6 републикански фестивал, от 7-ми републикански фестивал е носител на специалната награда, а през 1989 г. завоюва 1-ва награда на международен фестивал в Румъния. По БНТ многократно са излъчвани концертни изпълнения на Студиото, а през 1993 г. и балетният спектакъл „Доктор Ох Боли” по музика на Ивайло Атанасов и хореография Виолета Радева. Израз на висок професионализъм и творчески потенциал са съвместните проекти на Школата и Плевенска филхармония.
През 2008 г. екипът на Балетната школа спечели 3000 лв. от проектен фиш на Министерството на културата за художествено-творческа дейност.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „МИЗИЯ” И ДЕТСКА ТАНЦОВА ШКОЛА с художествен ръководител Михаил Денев. Създаден през 1979 г. в читалище „Съгласие”. Носител е на златни медали от Републиканските фестивали и званието „Представителен”. Завоюва най-престижните отличия в Прегледите на любителското творчество в системата на армията и Изпълнителна Агенция „Военни клубове и информации”. Ансамбълът е гастролирал в Русия, Унгария, Турция, Италия, Македония. ФА „Мизия” е сред авторитетните младежки любителски формации в Плевенския регион, с редица публични изяви. В Школата на Ансамбъла са израснали немалко професионалисти, работещи в престижните ни ДФА. През настоящата година се отбелязват 30 години от създаването на ансамбъла.
КЛУБ ПО СПОРТНИ ТАНЦИ „ДЪГА” с треньор Жени Василева. Един от най-големите клубове в страната, в който тренират начинаещи и напреднали. Клубът има 10 състезателни двойки и много участия в международни и национални турнири – гр. Бургас, курорт Албена, открит турнир по спортни танци за купата на гр. Плевен, държавни първенства в София.

СТУДИО ЗА МОДЕРЕН БАЛЕТ „ВЕНДА” с художествен ръководител хореограф Венцислав Петков. Студиото е носител на златен медал и първо място на националния конкурс „Орфеева дарба” и други отличия.

ШКОЛА ПО ПИАНО с преподавател Милена Спасова. Школата запознава децата с основни музикални понятия, възпитава музикална култура, популяризира клавирното изкуство. Възпитаниците на школата участват в концерти, посветени на национални и местни празници.

ШКОЛА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО И КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА с ръководител Наташа Дачева. Школата е нов вариант на съвместяване на изобразителното изкуство с новите технологии. Възпитаниците на школата участват в различни конкурси и изложби. През 2008 г. завоюват специална награда – грамота от пленер в гр. Малко Търново.

ШКОЛА ПО УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ с преподавател Симеон Серафимов. Изучават се основните ударни инструменти: малък барабан, ксилофон и комплект барабани. Още първата година в резултат на успешно издържан приемен изпит 5 деца са приети в НУИ „Панайот Пипков”. Възпитаници на школата участват в съвместни концерти с ученици от НУИ – Плевен.

ЕЗИКОВА ШКОЛА ПО НЕМСКИ ЕЗИК ЗА ДЕЦА "Мечето теди" с преподавател Боряна Георгиева. Учебната програма е по оригинална система „KIKUS”, по която се обучават деца на възраст от 3 до 11 години в Бавария/Германия.

Предстои формирането на нова ШКОЛА ПО ДЪРВОРЕЗБА с художествен ръководител Иван Иванов - млад и перспективен преподавател, с подходяща професионална и педагогическа практика.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria