Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Участие в юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието”

На 24.11.2016 г. в Института за български език “Проф.”Л.Андрейчин” - БАН, София, се състоя юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието” по случай 180 години от рождението му. По покана на Програмния комитет в сесията взе участие НЧ “Съгласие 1869”, чийто основател е Нестор Марков. В четири заседания бяха представени доклади за многостранните аспекти на неговата книжовна дейност в контекста на българското образование през Възраждането, за ролята на Нестор Марков за създаване на българска физическа терминология, за обучението по математика, за неговите българо-френски речници, за дейността му на будител, държавник и общественик.
Секретарят на читалище “Съгласие” Маргарита Лазарова се включи с доклад “Проектът Нестор Марков и плевенските будители – създаване, реализация, резултати”. Тя подчерта, че чрез проекта, представен в Деня на народните будители пред плевенчани в Регионален исторически музей, достойно е отбелязана значимата годишнина. Показаните в изложба учебници от ХІХ век и експонати от фондовете на музея и издаването на библиография за Нестор Марков в рамките на проекта очертават ярките следи, оставени от Нестор Марков в просветно-културното развитие на Плевенския край.
Създаването и реализацията на проекта чрез сътрудничеството между двете институции и с подкрепата на Община Плевен е признание за неговото дело.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria