Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

НЧ "Съгласие 1869" със сериозно присъствие в научната конференция “Библиотеки – четене – комуникации”

Екип от библиотеката на читалище “Съгласие 1869” взе участие в организираната от РНБ “П.Р.Славейков”- Велико Търново на 17 и 18 ноември ХV-та национална научна конференция “Библиотеки – четене – комуникации”. Организатори на конференцията са още ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” и Асоциацията на университеттските библиотеки, а се провежда под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на фондация “Глобални библиотеки – България”. Темата на конференцията – “Дигитална конверсия на книжовното и културно-исторически наследство” предизвика голям интерес сред участниците. В рамките на четири сесии бяха представени 32 теми от български докладчици и 14 от чуждестранни (Австрия, Сърбия, Румъния, Финландия, Полша, Русия, Турция и др.)
В първата сесия се включи секретарят на читалището Маргарита Лазарова с темата “Читалище “Съгласие 1869” като партньор на проект “Дигитална културна съкровищница “Север +”:документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в северна и централна България”. Тя представи целта на включването в проекта, ролята му за постигане на неговите общи цели, значимостта на дигитализацията за книжното културно наследство на Плевен и региона; спря се на извършената работа до момента в съответствие с партньорското споразумение, в т.ч. и нейното отчитане съобразно изискванията на Програма БГ08.
Предстои издаването на всички представени доклади в сборник.
На откритата изложба, съпътстваща конференцията, бяха представени оригинални издания от специализираните колекции на бенефициента и партньорите. Читалищната колекция на "Съгласие 1869" участва с Плевенска периодика от 1878–1944 г.
© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria