Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Проф. Мария Младенова представи библиографията, посветена на създателя на НЧ „Съгласие 1869” Нестор Марков

В Деня на будителите в плевенския исторически музей беше представена книгата, свързана с живота и дейността на именития културен и обществен деец Нестор Марков, съпътствана с изложба на учебници от ХIX век. Биобиблиографията „Нестор Марков (1836-1916)” е дело на проф. Мария Младенова. Реализацията е по проект на РИМ – Плевен „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ и с финансовата подкрепа на Община Плевен, а партньор по проекта е НЧ „Съгласие 1869″ – Плевен.
Нестор Марков е роден в малкото родопско селце Иробас до Хасково. През 2016 г. се навършват 180 години от рождението и 100 години от смъртта му.
През 1867 г. той е изпратен като главен учител в Плевен. Насочва се към реформиране на учебната, просветната и културна дейност в града.
На 1 ноември 1869 година Нестор Марков инициира създаването на плевенското читалище „Съгласие”, като написва и неговия устав. Нестор Марков е основоположник и на театралното дело в града. Със своите ученици той разучава пиесата „Многострадалната Геновева”. В Плевен той подготвя два от първите си учебници – „Малка аритметика” и „Собрание аритметически задатъци”.
Много от ценните документи, включени в библиографията, се съхраняват в библиотеката на читалище „Съгласие 1869”.
© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria