Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Д-р Момчил Георгиев представя книгата си „Тишина! Запис“

На 04.10.2016 г., от 17.00 ч., в зала фоайе на НЧ „Съгласие 1869” ще бъде представена книгата на д-р Момчил Георгиев „Тишина! Запис“.

Доц. д-р Момчил Георгиев е дългогодишен ръководител на музикалните процеси в БНР на различни позиции. Има заслуги за развитието на музикалните състави, международния музикален обмен, дигиталните продажби на продукция на БНР, звукозаписната дейност, музикалните каталози и т.н.

Книгата „Тишина. Запис“ запълва една празнина в изследванията за обществените медии и подчертава огромната роля на БНР за развитието на българската музикална култура. Тя е „скромен глашатай на факта, че Българското национално радио не е само медия и журналистика, а мощна и и незаменима културна, образователна и музикална организация“. Обикновено на обществената медия у нас се гледа твърде еднопланово, а тук са проследени процесите на създаване, съхранение и разпространение на музика в радиото както в диахронен, така и в синхронен план. Разкрити са значението на БНР за любителското и професионалното музикално изкуство у нас, продуцентските етапи, историята и развитието на музикалните състави, фонотеките и архивите, „Златният фонд“, нототеката, международният импресарски и звукозаписен обмен, националните и международни музикални конкурси и фестивали, музикалните параметри на Регионалните радиостанции, взаимоотношенията с творческите общности и организации, със сдруженията за управление на авторски и сродни права и др. Очертани са новите предизвикателства пред музиката в обществената медия на XXI век, дадени са препоръки за успешно развитие на музикалните процеси. Неизвестни данни, имена и факти има в приложените справки за издадени дискове, получени и дадени от името на БНР награди, лауреати на радиоконкурси, композитори за радиотеатъра, излъчени автори и произведения по европейски радиостанции, музикални редактори, диригенти и композитори, работили в системата на Радиото, и много други. Книгата е отправна точка за бъдещи изследователи на океана от музика в архивите и ефира на БНР, тъй като структурира и обобщава разнопосочна и често невидима информация и дейности в продуцирането на музикално съдържание.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria