Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Литературна вечер с Боян Ангелов

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов беше гост на читалище „Съгласие 1869” на 17 март. Творческата вечер започна с великолепните изпълнения на вокална група „Арлекино” при читалището, с ръководител Виолета Боянова. Поводът за събитието 60-годишният юбилей на твореца и новата му книга „Далнина”.
„На юбилейна вечер по повод 60-годишнината на нашия гост и премиера на неговата антологична книга „Далнина” на издателство „Захарий Стоянов”, през ноември 2015 г. в София г-н Ангелов в един много широк кръг от интелектуалци, журналисти, творци от различни сфери на изкуството, чрез авторски рецитал по стихове от новата си книга представя своите „духовни пейзажи” по думите на Иван Гранитски”, припомни секретарят на читалището Маргарита Лазарова. „С днешната среща екипът на читалището представя пред плевенската общественост една личност, която има искрено, добронамерено и отговорно отношение към читалищата като структури, наследили в голяма степен и възрожденския дух, и отговорното отношение към българската култура и народни традиции”, допълни във встъпителното си слово тя. „Днес имаме удоволствието да се срещнем с един интересен човек, който усеща с поетичните си сетива болките на времето, социалните неправди и ги пресъздава в своето творчество. Като ерудирана личност с ясни и открити обществени позиции, г-н Ангелов, ръководейки една значима структура като Съюза на българските писатели, посвещава голяма част от професионалния си и житейски път на читалищното дело, на сп. „Читалище” – вече на 140 години, едно от най-дълголетните периодични издания в страната. Неговото присъствие днес в нашето читалище свързваме и с издаването през 2011 г. на енциклопедия „Възрожденски читалища” от издателство „Богианна”. В това чудесно издание е намерило място и читалище „Съгласие” благодарение на личните усилия на Боян Ангелов”, подчерта още Лазарова.
„С днешната среща екипът на читалището представя пред плевенската общественост една личност, която има искрено, добронамерено и отговорно отношение към читалищата като структури, наследили в голяма степен и възрожденския дух, и отговорното отношение към българската култура и народни традиции. Чрез нашите млади възпитаници ние се опитваме да ги популяризираме и опазим за бъдещето. Надявам се, че днешната ни среща е една малка стъпка в тази посока и отделеното време от всички нас си струва, защото „каква е всъщност една планина без извор и бъдеще без избор”, завърши приветствието си секретарят на „Съгласие 1869”
Творчески портрет на госта направи Людмила Иванова – библиотекар в библиотеката на читалище „Съгласие”. Със свои думи за твореца и колега Боян Ангелов се включи плевенската поетеса и председател на Дружеството на писателите в града Лалка Павлова. Малко преди това в ХГ „Дарение Светлин Русев” беше представена нейната последна книга „Жена Слово Космос”, чийто редактор и автор на предговора е Боян Ангелов.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria