Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Среща с председателя на Съюза на българските писател Боян Ангелов

НЧ "Съгласие 1869" съвместно с Дружество на писателите - Плевен, организира среща с Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели. Срещата ще се състои на 17 март, четвъртък, от 17,30 часа в Зала Фоайе на читалището. Заповядайте!

***Боян Ангелов Иванов е роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършил е гимназия в родния си град и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – специалностите философия и българска филология. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Председател на фондация „Читалище – 1870“, издател на сп. „Читалище“. От 1998 г. до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и специализира в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическа психология.

Автор е на петнадесет поетични книги. Има издадени няколко монографии с историко-философска и литературно-критическа проблематика. Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на близо 20 езика, сред които фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки.

От юни 2014 г. е избран за председател на СБП.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria