Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

„Приказка за Пепеляшка” получи наградата "ПроКултура 2015"

На 12 август 2015 г., обявен от ООН за Международен ден на младежта, секретарят на НЧ „Съгласие 1869” Плевен Маргарита Лазарова, участва в Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Предизвикателствата пред читалищата”. Организатор на конференцията е БАРОК (Българска асоциация на работодателите в областта на културата), съвместно с Граждански институт, под патронажа на Министерството на младежта и спорта.
Конференцията бе открита от д-р Момчил Георгиев – генерален секретар на БАРОК, и г-н Калин Каменов.
На конференцията тържествено бяха връчени годишните награди "ПроКултура 2015" в две групи: Годишни награди в 7 категории и Специални награди на читалища в 11 категории.
На читалище „Съгласие 1869” бе присъдена специалната награда в категория „Танц”, завоювана с балетния спектакъл „Приказка за Пепеляшка” от творчески сезон 2014/15 г. Секретарят на читалището Маргарита Лазарова се включи в тематичната дискусия и презентира отличения проект.
Участниците в конференцията подписаха Апел за ДОСТЪП ДО ИЗКУСТВА В БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ, адресиран до Президента на Република България, до Председателя на Народното събрание, до Министерства на културата, на образованието и науката, на младежта и спорта и други отговорни държавни институции.
© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria