Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

„Арлекино” записа първата си авторска песен в професионално студио

В понеделник, в студиото на Максим Горанов започнаха професионалните записи на 13 песни от репертоара на вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие 1869”. Сред тях е песента „Дайте ни време” по музика на председателя на читалище „Съгласие” Ивайло Атанасов. Текстът е на Силвия Захариева, а аранжиментът на Максим Горанов. Останалите песни са на Стефан Диомов и Борис Карадимчев. Това са песни, които са изпълнявани и от други български детски състави, но ние ги представяме в наше плевенско изпълнение, подчерта Анелия Дечева, която е ръководител на състава. Група „Арлекино” при читалище „Съгласие 1869” бе създадена в началото на февруари по идея на Максим Горанов. Децата репетират под обаятелното ръководство на Виолета Боянова. „В Плевен няма детска група, която да изпълнява рок и поп музика и български песни в съвременни аранжименти. На прослушването за пореден път се уверихме, че в Плевен има изключително много талантливи пеещи деца”, подчерта Дечева. От най-добрите 30 са формирани две групи – от 1-5 клас и от 5 до 12 клас. Има и изпълнители, които се занимават с индивидуално пеене. Под ръководството на Виолета Боянова за тези няколко месеца вече е направен репертоар от около 12-13 песни.
Те са включени в проекта на читалище „Съгласие” „Децата на Плевен”. Това е четвъртият проект за сезона, който читалището печели с максимален брой точки по раздел 3 от Културния календар на Община Плевен. Концертът, в който ще се включат и другите формации при „Съгласие” – Балетна школа, фолклорен ансамбъл „Мизия” и група „Арлекино”, ще бъде на 8 юни. Идеята е наесен да се направи детски мюзикъл заедно със съставите на читалището, да се запишат още авторски песни и децата на Плевен да бъдат чути и в други български градове.
Вижте и видео от записа на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=tJumtkCPfzA&feature=youtu.be© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria