Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

"Приказка за Пепеляшка" - отзвукът в детските души!

Емоциите и преживяванията си след балетния спектакъл "Приказка за Пепеляшка", решиха да споделят с нас ученици от СОУ "Иван Вазов" в Плевен. Благодарим за прекрасните думи и се надяваме да сме докоснали по същия начин всичките над 4000 зрители на постановката. Надяваме се на бъдещи вълнуващи срещи между вас - децата на Плевен, и истинското изкуство!

~~~~~~

Балетният спектакъл "Приказка за Пепеляшка" беше магия от музика, костюми, танци и светлини. Пренесохме се в един вълшебен свят, в който красотата и изяществото ни завладяха. Със силата на чудодейната музика и зрелищните танци доброто и светлината победиха злото и мрака.
Това беше един истински празник за очите и наслада за душата.

Деница Цветанова Дюлгерова 4 „е“клас, СОУ „Иван Вазов“

~~~~~~~

На 30 март от 19 часа беше премиерата на балетния спектакъл „Приказки за пепеляшка“.Тя се проведе в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Проектът е осъществен със съдействието на Община Плевен.
Режисьор на спектакъла е Георги Енчев,постановка и хореография Маня Николова,сценография-Иван Велчев,а музикалния подбор е на Илина Павлова, репетитор-Валя Кузовска.
В балета участваха много от възпитаниците на Балетната школа към читалището.Сред тях бяха: Яна Евтимова, Лора Петрова, Вивиян Вълкова,Милен Миленов и др.Те представиха модерен прочит на известната приказка на Шарл Перо „Пепеляшкса“.Освен класическият сюжет на приказката,в спектакъла бяха представени и танци от различни народности.Артистите танцуваха с оригинални костюми на фолклорна музика.В танцовото шоу беше умело съчетан класически и модерен балет,в който взеха участие и децата от Детска театрална студия при Драматичен куклен театър „Иван Радоев“-Плевен и възпитаниците от 11 и 12 клас-специалност хореография, от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“.
Постановката беше майсторски изиграна от младите таланти,които успешно се въплътиха в образите на своите герои. Балетният спектакъл представи една вълшебна феерия от танци и музика. Малки и големи останаха възхитени от интересно поднесената класическа приказка и невероятното изпълнение на танцьорите, като доказателство, колко велико е това изкуство!

Хана Илиянова Върбанова 4 „Е“ клас,СОУ „Иван Вазов"

~~~~~~~~~

На мен този спектакъл много ми хареса, бих го гледала още двадесет пъти и пак ще ми е толкова интересно, колкото първият път.Ако някой ме попита, колко ми харесва по десетобалната скала, бих отговорила - към петнадесет.Много съм доволна! Аз очаквах,че ще бъде същото като филма и книгата, но видях нещо много по-интересно!
С много уважение поздравявам този, на когото му е хрумнала идеята да смеси толкова добре всички тези стилове и изкуства!

Десислава Анатолиева Христова 4 „е“ клас, СОУ „Иван Вазов“

~~~~~~~~~~

На 31 март аз и моите съученици от 4 „е“клас, при СОУ „Иван Вазов“, посетихме балетния спектакъл „Приказка за Пепеляшка“.Той се проведе в читалище “Съгласие”,тогава беше премиерата му.
Постановката и хореографията са дело на Маня Николова, сценографията на Иван Велчев, а режисурата на Георги Енчев. Музиката е подбрана от Илина Павлова.
Заповядай и ти, скъпи читателю, да съпреживееш вълненията на младите танцьори и актьори,които за пореден път представиха, с много професионализъм красотата на танца, музиката и костюма.
Възхитена съм!

Любов Марианова Любомирова - 4 „е“ клас, СОУ „Иван Вазов“

~~~~~~~~~

Всички добре познаваме произведението на Шарл Перо - „Пепеляшка“. Вече можем да го гледаме и на големия екран, вкъщи или на кино, но в зала... е много по-хубаво!
В края на месец март,аз и моя клас отидохме на балетния спектакъл със заглавие „Приказка за Пепеляшка“.
Красивите танци са сътворени от Маня Николова.
Героите са: Пепеляшка, двете й зли, доведени сестри, майка им, принца, принцесите от различните държави.
Действието се развиваше ту добре,ту зле-за някой...
Според мен всичко беше прекрасно!
Препоръчвам Ви и Вие да го гледате!

Ирина Симеонова 4 „е“клас,СОУ „Иван Вазов“© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria