Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Ценни издания дари художникът Христо Вачев на библиотеката при НЧ "Съгласие 1869"

С още един екземпляр от ценното издание „Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичките родове съчинения” в два тома – поезия и проза, се сдоби библиотеката при читалище „Съгласие 1869”. Дарението направи известният плевенски художник Христо Вачев. Сборникът е със съставители Иван Вазов и Константин Величков и е издаден през 1884 г.
Поводите за дарението са предстоящите светли празници – 11 май, когато се отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий и 24 май – Деня на българската просвета и култура.
Христо Вачев е член на СБХ, на Международната академия за съвременно изкуство на Кралство Белгия, Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония, AIAP UNESCO – Париж, Франция и Museum of the Americas – САЩ, Флорида. Вписан в Златната книга на Есенния салон в Париж и в Златната книга на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия (1992). Удостоен със златен медал и платинен медал на Grand Prix AIAC в Белгия; златен медал, диплом за живопис, златен плакет и титла „доктор хонорис кауза“ на Академията за съвременно изкуство в Белгия; диплом и награда на журито от Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония…
През 2004 г. е обявен за заслужил гражданин на Плевен.
Негови картини са намират в НХГ, в галерии в Берлин и Осака, в частни колекции в Австрия, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, САЩ, Франция, Япония.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria