Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Съвременната Пепеляшка оживява в новия спектакъл на Балетната школа

„Пепеляшка” е заглавието на най-новата продукция на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869”. Екипът е в усилени репетиции преди премиерата, която ще се състои на 30 март от 19 часа в зала „Емил Димитров” при читалището.
Трудно е да се изброят всички спектакли на Балетната школа през годините: цикъла „Приказка за балета”, „Приказка за грамофона”, „Приказна галерия”, „Грозното патенце”, „Куклената фея”, „Ледената царица”, „Вълшебният бал”… Десетки представления, посетени от стотици плевенски деца. Срещи с танца и музиката, които раждат любов към истинското Изкуство.
„Това вече е повече от традиция, това е история”, категорична е хореографът и художествен ръководител на Балетната школа Маня Николова.
„Още след „Ледената царица” (2012 г.) имах желание да направим отново приказка, защото според мен това е по-лесно смилаемото за децата. Интересно е предложението на режисьора Георги Енчев да пренесем познатия сюжет на приказката в наши дни – ученици имат проект, в който трябва да пресъздадат приказката. Това е една симбиоза между приказното и това, което ежедневно заобикаля децата”, споделя Николова. Освен класическите танци, в спектакъла отново са включени атрактивните и интересни за децата брейк денс и попинг техника. Балетното студио е основната единица, с която се гради спектакъла. Участват и актьори от детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев” с ръководител Ива Николова, ученици от НУИ „П. Пипков”, брейк и попинг танцьори. Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, Иван Велчев – Йово е сценограф, Валя Козовска – репетитор. Музикалният подбор е на Илина Павлова.
„Пепеляшка е между нас и тя не заслужава да е обект на подигравки, а на възхищение”. Това е основното послание, което се опитва да отправи към младата аудитория режисьорът на спектакъла Георги Енчев.
„Младите хора днес гледат какво ли не, интернет непрестанно им дава всякаква информация. С това се съобразявахме, когато обсъждахме сценария за спектакъла. Струваше ми се, че някои от първоначалните идеи, щеше да им се стори инфантилна. Затова решихме историята да бъде за съвременни млади хора – тук, сега, такива, каквито са, и по някакъв начин да кореспондира с Пепеляшка в нашия живот. Всеки познава някого, когото би могъл да нарече Пепеляшка”, смята режисьорът. Освен ефектът, който има върху зрителите деца история, разказана от актьори деца, той отчита още един хубав момент в работата си с Балетната школа при „Съгласие”. А именно симбиозата, която се е получава между актьорите от Детската театрална студия, балерините и танцьорите. Актьорите провокират балерините да бъдат по-артистични и обратното – танцьорите провокират младите артисти да бъдат по-дисциплинирани, с усмивка отбелязва Георги Енчев.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria