Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

„Бал с маски” ще звучи в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”

На 12 февруари, четвъртък, от 19 часа, в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие” ще прозвучи една от най-известните опери на Верди – „Бал с маски”. След „Кармен”, „Бохеми”, „Травиата” и др., плевенчани отново ще имат възможност да се насладят на изпълненията на превъзходни солисти, които градят кариера по световните сцени. Заедно с Оркестра Симфоника и под палката на Константин Руитс, в ролите ще се изявят солистите:
Макс Хота (Рикардо), Паоло Руджиеро (Ренато), Виолета Лазин (Амелия), Лилиана Матей (Улрика), Паулине Рулард (Оскар), Николай Бачев (Самуел), Тихомир Андролов (Том), Ангел Спасов (Силвано). В концерта ще вземе участие и хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева. Концертмайстор е Венелин Траянов.
Работно време на касата при читалище „Съгласие”: 10.00-13.00 ч. и 16.00-19.00 ч. Билетите са на цени от 4 и 5 лв., за ученици и пенсионери – 2 лв.

Убийството на Шведския крал Густав ІІІ по време на бал през 1792 е историческо събитие, което служи за сюжет на драматични и оперни творби. Eдна от тях е операта на Верди “Бал с маски”, която първоначално е носела заглавието „Отмъщение с домино” и е написана по сюжета на Еужет Скриб „Густав III”. Нито една от творбите на Маестрото не е претърпяла такива цензурни митарства като тази опера. Австрийската цензура категорично забранила представянето на сцената на убийство на коронована особа. Забраната била продиктувана от скорошно политическо събитие.
Исканите изменения били повече, отколкото Верди бил съгласен да направи. След поредица съдебни процеси и взаимни компромиси, малко преди премиерата в Рим мястото на действието било променено от Стокхолм Бостън, а крал Густав станал граф Уоруик.
„Бал с маски” принадлежи към върховите творчески постижения на Верди, в които словото и музиката, музиката и действието са неразривно свързани. Нито един любовен дует в цялото творчество на Верди не може да се сравни с дуета на Ричард и Амелия от второ дейсвие. Операта е имала огромен и заслужен успех още при първото си представяне – Рим, театър „Аполо”, 17 февруари 1859. Много скоро под името „Амелия” операта била поставена и в други театри на Италия, а след това в Париж, Берлин и др. западноевропейски столици.
Първата българска премиера на „Бал с маски” е на сцената на Софийската опера на 22 октомври 1926 под диригентството на Венедикт Бобчевски и режисурата на Илия Арнаудов.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria