Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В "СЪГЛАСИЕ"

Месец май, традиционно наситен с празници и тържества в образователни и културни институции, премина с множество участия на формациите към читалището, по -значими от които:

- на 05. май, по повод 160-тата годишнина на Гимназията с преподаване на чужди езици, Фолклорен ансамбъл "Мизия" бе специално поканен и се включи в празничния концерт на Гимназията в залата на ДКТ "Иван Радоев";

- на 20.май, по повод 100 - годишнината на Основно училище "Лазар Станев" в юбилейния концерт бяха поканени и участваха Спортен клуб "Дъга" и ФА "Мизия", в които танцуват и възпитаници на училището.

Денят на библиотекаря - 11.май бе обявен за Ден на безплатна регистрация.
Стартиралите инициативи на библиотеката по повод 23 април - Световния ден на книгата и авторското право, в навечерието на 24 май е с равносметка: 14 проведени уроци с 470 ученици от 1 до 4 клас от поканените училища.

Студио за модерен балет "Венда" с ръководител Венцислав Петков участва в XII национален конкурс за модерни и съвременни танци в гр.Бургас, на който завоюва ІІI място в ІІІ-та възрастова група .

Фолклорен ансамбъл "Мизия" с главен художествен ръководител Михаил Денев - участие в програмата "Нощ в музея" по повод Денят на Плевен, 15 май. На площад "Възраждане" и на сцената в Историческия музей танцуваха сред бурни аплодисменти съставите от различните възрастови групи.

На 17 май в зала "Катя Попова" на т.н. "Читалищна сцена" демонстрираха своите художествено-танцови възможности участниците от ФА "Мизия", Спортен клуб "Дъга" с треньор Жени Василева и Студиото за модерен балет "Венда". Концертът бе организиран по повод 24 май от Сдружение "Общински читалищен съюз" , община Плевен.

На 20 май от 18.30 ч. в зала "Емил Димитров" се представи премиерният концерт на най-новия читалищен състав - Детско музикално студио "Рошко" с главен художествен ръководител Ваня Делийска. Само за няколко месеца благодарение ентусиазма на родителите и ръководителя детската вокална група стана факт. Изпълненията на 22 деца на възраст от 4 до 7 години с клавирен съпровод на Силвия Михова се превърнаха в истински детски спектакъл, в който гостуваха и най-малките възпитаници на Балетната школа. На дебюта на групата се появи и нейният жив талисман - истинско рошаво кученце. Незаменимият чар на децата и техните изпълнения развълнува всички в пълната зала. В репертоара на Студиото бяха включени български и чужди автори, сред които заглавия по музика на Ивайло Атанасов, по текст и музика на Ваня Делийска, както и по текстове на младата талантлива плевенчанка Силвия Захариева.

На 24 май, ФА "Мизия" се включи в шествието, организирано от Община Плевен и посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

По повод 24-ти май с грамота от Кмета на Община Плевен бе отличена г-жа Рени Сахатчиева, главен библиотекар в читалищната библиотека.

На 31 май, от 19,00 ч. в зала "Емил Димитров" се състоя годишният концерт на Балетната школа. Препълнената зала изключително топло приветства изпълненията по време на заключителния тържествен концерт, който по традиция е и в навечерието на 1 -ви юни. Над 100 балерини на възраст от 4 до 18 години пресъздадоха магията на балетното изкуство. Идеята на тазгодишния спектакъл беше чрез пътешествие през времето да се покаже индивидуалността на различните стилове в балета. Под звуците на музика от различни епохи балерините противопоставяха модерен на класически балет - борба, в която няма победител, защото всеки танц носи своето очарование и емоционален заряд. След финалният танц на сцената красиво се появиха всички балерини и заедно с гл.художествен ръководител Маня Николова, с Ваня Козовска - преподавател и Илина Павлова - корепетитор, заслужено получиха бурните аплодисменти на публиката и много цветя.
На следващия ден на мило традиционно тържество в балетната зала бяха изпратени абитуриентките от випуск 2010 с пожелания за много успехи.
Снимки и вълнения от преживяванията в Школата за класически танци и Балетното студио обменят настоящи и бивши балерини във Facebook на страницата Ballet Studio of "Saglasie" Community Center - Pleven.
Международният ден на детето – 1 юни бе отбелязан в Детския отдел на библиотеката с последен учебен час на тема : „Ваканция, здравей!” с учениците от II- в клас на ГПЧЕ и тяхната учителка Анелия Илиева.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria