Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Над 100 от наградите на ФА „Мизия” събрани в юбилейна изложба

Над 100 от многобройните награди на фолклорен ансамбъл „Мизия” при читалище „Съгласие 1869” са показани в камерна изложба във фоайето на културния институт. Поводът да се покажат на едно част от престижните отличия на ансамбъла е отбелязването на 35 години от създаването му. Равносметката на база тези цифри – поне по две отличия на година са получили танцьорите и техния ръководител Михаил Денев от създаването на ансамбъла до днес.
В експозицията могат да се видят купи, плакети, медали и грамоти от наши и международни конкурси, фестивали и прегледи на народното творчество. Без излишна скромност, преобладаващи са първите места, които плевенският ансамбъл е завоювал в престижните форуми. „Мизия” е високо ценен не само у нас, а и в чужбина. Многобройни са участията на ансамбъла в конкурси в Турция, Гърция, Италия… Нашата и чуждестранната преса излизат с възторжени статии за великолепните плевенски танцьори.
С фолклорния спектакъл „Хубост за бъдни времена” ансамбъл „Мизия” при читалище „Съгласие 1869” ще зарадва плевенчани в навечерието на Коледа. Концертът ще започне в 19 часа на 19 декември в салона на ДКТ „Иван Радоев”. Проектът е по Програмата на Община Плевен за финансиране проекти на културни организации за 2014 г. и е по повод 145 години от основаването на читалището и 35 години от създаването на ФА „Мизия”.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria