Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Читалище „Съгласие 1869” е домакин на среща между екип на БМА и музикални дейци

Екипът на БМА стартира поредица от срещи и с музикантите от всички гилдии в Северна България. Събитията са отново с цел представянето на организацията, вижданията ни за развитието й и предимствата, които ще имат музикантите – наши членове. Предстоят срещи с ръководствата на културните институти, с председателите на комисиите по култура в общините и в по-свободен формат с колегите от максимално широк кръг жанрове.
Първият град от Северна България, в който Българска музикална асоциация ще се срещне с музикантите от града и региона, е Плевен. Основната среща с колеги ще бъде на 16 декември (вторник) от 13.00 ч. в зала фоайе на читалище „Съгласие”. Екипът на БМА ще е в състав: Калин Вельов – изпълнителен директор, Невена Колева – юрист, ръководител администрация и Кръстина Денчева – PR& комуникации, координатор събития.
Обръщаме се с покана към всички колеги в Плевен да се срещнем, да поговорим за темите, които ви вълнуват и проблемите, които са най-сериозните според вас в региона ви. От своя страна ние ще представим нашите идеи и проекти, начините, по които на този етап и в близко и по-далечно бъдеще считаме, че ще можем да сме полезни по места и на национално ниво.

За организацията:
Българска музикална асоциация е обществена организация, основана през юни 2012 година от и в полза на музикантите – авторите и изпълнителите на музика в България. Идеята на създателите на БМА е цялата музикална общност у нас да бъде обединена в една организация и да има свой представител на национално ниво, който да се грижи за правата и интересите на българските музиканти.
БМА си поставя за цел да подобри условията на работа и да създаде благоприятна творческа среда не само за нас – музикантите, но и за колегите, които по друг пряк или косвен начин са свързани с музиката: автори на текстове, музикални журналисти, арт мениджъри, издатели на музика и продуценти, музикални медии.
Основната ни задача е да обединим максимален кръг български музиканти и музикални институти от различни жанрове, различни поколения и с различни гледни точки и да набележим най-важните стъпки в работата ни за съществено и бързо подобряване на музикалната среда у нас. Другата ни важна задача е запазването чрез дигитализиране на уникалното ни музикално наследство от началото на 20 век до днес, което се съхранява на стари и все по-рискови носители.
За нас музиката като част от културното богатство на страната ни е дълбоко свързана с изграждането на ценностна и естетическа система у всяка личност. Само така ще можем да се борим за възвръщане на уважението към българската музика и достойното място на музикантите в обществото ни. Това трябва да се превърне в един от основните приоритети на държавата ни.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria