Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

На Никулден гледаме ансамбъл „Мизия” по БНТ, на 19 декември – в Театъра

С фолклорния спектакъл „Хубост за бъдни времена” ансамбъл „Мизия” при читалище „Съгласие 1869” ще зарадва плевенчани в навечерието на Коледа. Проектът е по Програмата на Община Плевен за финансиране проекти на културни организации за 2014 г. и е по повод 145 години от основаването на читалището и 35 години от създаването на ФА „Мизия”.
По същите поводи БНТ 1 засне филм за Ансамбъла. Предаването "Иде нашенска музика", което е посветено на плевенските танцьори, ще се излъчи на 06.12.2014 г. (събота) от 13.00 ч. по канал 1 на БНТ.
Изненадата на спектакъла „Хубост за бъдни времена” ще бъде финалния танц, издаде художественият ръководител Михаил Денев. В него ще вземат участие всички танцьори от „Мизия”, както и тези от танцов клуб „Кайлъка”, бивши танцьори в Ансамбъла. Над 80 души на възраст между 6 и над 60 години ще се надиграват на сцената. Любопитното е, че между тях има деца и родители. А емоцията ще е голяма и за малките, и за големите, смята Денев.
В програмата са включени танци от всички етнографски области на страната. "Хореографията и сценичното представяне са нови, но ние просто продължаваме традицията, не измисляме нищо. Ние черпим от извора, без да го мътим. Дай Боже това наследство да остане и след нас", пожелава си Денев. Затова и мотото на концерта е такова – „Хубост за бъдни времена”. Хубост, която се трупа през годините и колкото повече време минава, толкова по-ценна става. Но за да остане и за бъдни времена, е нужен не само ентусиазъм. А и повече внимание. От всички нас.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria