Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

С вечер-спектакъл "ПОКОЛЕНИЯ" отбелязахме 60 г. БАЛЕТНА ШКОЛА

Със затрогваща и омагьосващо красива вечер-спектакъл, Балетната школа при читалище "Съгласие 1869" отбеляза 60 години от своето създаване. Пред многобройните зрители в зала "Емил Димитров" една след друга се сменяха картините от един фантастичен филм, подчинен на любовта към танца. Бивши и настоящи възпитаници на първата балетна школа в страната за пореден път "изтанцуваха" мечтите си пред публика. Те споделиха част от спомените си с водещия Асен Антонов, който влезе в ролята на интервюиращ и който също е бил част от школата преди 50 години.
Специални гости на вечерта бяха Светлана Павлова и Даниел Тичков - артист-балетисти в Русенската опера. Светлана е възпитаничка на плевенската Балетна школа. Завършила е "Право", но е избрала да свърже професионалния си път с балета.
Две от порасналите момичета на школата - Маня Николова и Валя Козовска, днес предават любовта си към балета и своите умения на своите ученици.
В 60-годишнината на школата са вплетени 38 години творческа дейност на една жена, която с неизчерпаема творческа енергия и всеотдайност сбъдва мечтите на стотици деца да танцуват балет - доайена на школата Виолета Радева, носител на орден "Кирил и Методий" I степен и заслужил гражданин на Плевен. Със затрогващите си думи на признание и благодарност тя накара присъстващите за миг да се смълчат, а после с бури аплодисменти да посрещнат финалния танц на вечерта, събрал миналото, настоящето и бъдещето на Балетната школа.
Зам.-кметът Стефан Петков и началникът на отдел "Култура и образование" Соня Маринова връчиха поздравителния адрес от кмета на община Плевен към читалище "Съгласие".
Вечерта-спектакъл „Поколения“ е третата, последна проява в рамките на проекта „145 години читалище „Съгласие 1869″, който се осъществява с финансовото съдействие на Община Плевен. Проектът се разработва по повод годишнината и включва инициативи, с които се подчертава значимостта на читалището като основополагаща културна институция в Плевен и региона.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria