Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Наградените в конкурса за рецитатори по поезията на Цветан Спасов, Никола Ракитин и Иван Радоев

При голям интерес премина конкурсът за рецитатори по поезията на Цветан Спасов, Никола Ракитин и Иван Радоев, организиран от читалище „Съгласие 1869“. Близо 80 ученици бяха участниците, които освен че се състезаваха за наградите, показаха своята любов и отношение към поезията на плевенските творци. Участниците бяха разделени в две възрастови групи – V-VIII клас и IX-XII клас. Изпълненията им оценяваше жури в състав: Лалка Павлова – поетеса, председател на Дружество на писателите – Плевен; Мариета Калъпова и Веселин Плачков – актьори от ДКТ „Иван Радоев”.
В първа възрастова група победител стана Ангел Боев, ученик от V клас в Прогимназия „Цветан Спасов“. След него се наредиха Неда Митева, МГ „Гео Милев“, V клас и Александър Цончев. Поощрения получиха Йоана Парашкевова, близначките Весела Петкова и Елена Петкова, Иван Жунтовски и Светлин Веселинов. Във втората възрастова група първата награда журито присъди на Янислав Данчовски, ученик от XI клас на МГ „Гео Милев“. Втората награда отиде при Полина Василева – деветокласничка в същото училище, а на трето място се нареди Яна Витанова от Х клас на СОУ„Ив. Вазов“. Поощрение получи Лиляна Маринова.
Специална грамота получи Прогимназия „Цв. Спасов“ – училището с най-много участници в рецитала.
Наградите имаха паричен израз: I награда 90 лв.; II награда 60 лв.; III награда 50 лв.; поощрения – 20 лв.

Това е втората инициатива от проекта „145 години читалище „Съгласие 1869″, който се осъществява с финансовото съдействие на Община Плевен. Проектът се разработва по повод годишнината и включва инициативи, с които се подчертава значимостта на читалището като основополагаща културна институция в Плевен и региона.
© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria