Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

НЧ „Съгласие 1869” получи почетни плакети от Съюза на народните читалища по повод 145-годишнината си

С откриване на фотодокументална изложба, показваща едни от най-значимите периоди в развитието на НЧ“Съгласие 1869″, и представяне биобиблиографиите на основоположниците на Плевенската библиотечна школа, започнаха честванията по повод 145 години от създаването на читалището. Официални гости на събитието бяха Момчил Георгиев – съветник на министъра на културата и генерален секретар на Асоциацията на работодателите в областта на културата (БАРОК), проф. Стоян Денчев – ректор на УНИБИТ и почетен председател на Съюза на народните читалища. По повод годишнината си читалище „Съгласие“ получи почетни плакети от Съюза.

Няма друг град в България, който да е имал в своето читалище такива ерудирани личности, професионалисти от европейски мащаб каквито са били Петър Ненков, Иван Данов и Ячо Хлебаров, отбеляза проф. д-р Мария Младенова от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Тя е основен съставител на биобиблиографиите за тях с активното участие на читалищните библиотечни специалисти. Изданията бяха представени от доц. д-р Цветанка Панчева, един от водещите специалисти в областта на библиографията в България.

Това е първата инициатива от проекта „145 години читалище „Съгласие 1869″, който се осъществява с финансовото съдействие на Община Плевен. Проектът се разработва по повод годишнината и включва инициативи, с които се подчертава значимостта на читалището като основополагаща културна институция в Плевен и региона.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria