Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

БНТ СНИМА ФИЛМ ЗА ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „МИЗИЯ”

На 5 ноември в БНТ ще бъде заснет филм за ФА „Мизия”, съобщи художественият ръководител Михаил Денев. Едно от следващите издания на предаването „Иде нашенската музика” ще бъде изцяло посветено на плевенския фолклорен ансамбъл по повод 35 години от основаването му.
ФА „Мизия” е създаден през 1979 г. в читалище „Съгласие”. Носител е на златни медали от Републиканските фестивали и званието „Представителен”. Завоюва най-престижните отличия в Прегледите на любителското творчество в системата на армията и Изпълнителна Агенция „Военни клубове и информации”. Ансамбълът е гастролирал в Русия, Унгария, Турция, Италия, Македония. ФА „Мизия” е сред авторитетните младежки любителски формации в Плевенския регион, с редица публични изяви. В Школата на Ансамбъла са израснали немалко професионалисти, работещи в престижни ФА.
По повод 145 години от основаването на читалището и 35 години от създаването на ФА Мизия читалището кандидатства и спечели проект „Хубост за бъдни времена” по Програмата на Община Плевен за финансиране проекти на културни организации за 2014 г. Фолклорният спектакъл „Хубост за бъдни времена”,ще бъде представен на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в навечерието на Коледа.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
С много овации и заслужено признание за нивото, на което се работи от години във ФА "Мизия", приключи поредното международно участие на ансамбъла при читалище „Съгласие”. Само преди броени дни танцьорите и техният художествен ръководител Михаил Денев се завърнаха от Международния фолклорен фестивал, който се проведе от 8 до 12 октомври в град Мудания, Турция.
С разнообразния си репертоар и колоритни костюми, плевенските изпълнители от ансамбъл „Мизия” и танцов клуб „Кайлъка”, се откроиха сред многобройните участници от Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, Косово и Грузия.
Фестивалът не е със състезателен характер и е съчетан с отбелязване на годишнина от подписване на първия договор в гр. Мудания (1922 г.) за прекратяване на военните действия в Първата световна война, преди подписване на договора в Лозана.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria