Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Новият сезон в читалище „Съгласие” – под знака на 145-годишнината

На 1 октомври стартира новият творчески сезон на НЧ „Съгласие 1869”. Под мотото на 145-годишнината на културния институт до края на годината ще се проведат редица мероприятия. В обновените репетиционни зали ще влязат най-малките, но и най-многобройни, възпитаници на Балетната школа и фолклорен ансамбъл „Мизия” с ръководител Михаил Денев. По-големите вече усърдно репетират за скорошните изяви на съставите.
На 31 октомври в зала „Емил Димитров” при читалище „Съгласие” ще се състои среща на поколенията, свързани с Балетната школа. Организацията и подготовката са на дългогодишния ръководител на школата и заслужил гражданин на Плевен, Виолета Радева.
ФА „Мизия” също подготвя спектакъл - „Хубост за бъдни времена“. С него ще бъде отбелязана и 35-годишнината на ансамбъла в края на декември. Публиката ще се наслади на изпълненията на малките танцьори, събрани в 12 постановки, съдържащи танци от всички етнографски области на страната, обредни и тематични танци.
Оркестра "Симфоника" ще зарадва любителите на оперното изкуство с изпълнения на избрани арии от "Дон Жуан" на Моцарт. Концертът ще се състои на 11 октомври от 19 часа в зала "Емил Димитров". Входът е безплатен.
Предстои провеждането на конкурс-рецитал по поезията на Никола Ракитин, Цветан Спасов и Иван Радоев. Във връзка с годишнината най-старото плевенско читалище ще издаде три биобиблиографии - за Петър Ненков, Ячо Хлебаров и Иван Данов – личности с безспорен принос в развитието на библиотечното дело в страната, които са неизменно свързани с читалище „Съгласие”.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria