Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Спектаклите „Поколения“ и „Хубост за бъдни времена“ подготвя читалище „Съгласие“

Два проекта по Раздел III от сесиите от Културния календар на Община Плевен спечели читалище „Съгласие“ в годината, в която отбелязва своята 145-годишнина. Припомняме, че там всеки може да кандидатства за финансиране с до два проекта, максимумът за финансиране е не повече от 5000 лв. на проект, като 30% е самофинансирането. Председателят на читалищното настоятелство, Ивайло Атанасов, сподели, че първият от проектите е със заглавие “145 години Читалище “Съгласие 1869” – Плевен“, като в него са включени няколко инициативи. Една от тях е спектакълът „Поколения“, посветен на 60-годишнината на първата в страната Балетна школа при „Съгласие“, който е предвиден за 31 октомври. Неговите организация и подготовка са поверени на дългогодишния ръководител на школата и заслужил гражданин на Плевен, Виолета Радева.
Също така, в този проект е включено издаването на три биобиблиографии за личности с безспорен принос в развитието на библиотечното дело в страната – Петър Ненков, Ячо Хлебаров и Иван Данов. Другата инициатива по проекта е организирането на конкурс-рецитал по поезията на Никола Ракитин, Цветан Спасов и Иван Радоев. В него ще могат да участват ученици от плевенските училища, разделени в две възрастови групи – от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас. Професионално жури ще определи първите три места за всяка група и поощрителните награди.
Другият спечелен от „Съгласие“ проект е за реализацията на фолклорния спектакъл „Хубост за бъдни времена“, посветен на 35-годишнината на Фолклорен ансамбъл „Мизия“ с ръководител Михаил Денев. В него са включени 12 постановки, съдържащи танци от всички етнографски области на страната, както и обредни и тематични танци. В спектакъла ще участва и Танцов клуб „Кайлъка“ с ръководител Биляна Денева.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria