Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

ПРЕМИЕРА НА "ПРИКАЗКА ЗА ГРАМОФОНА"

Премиерният спектакъл на най-новата постановка на Балетната школа „Приказка за грамофона“ се състоя на 7 април 2014г, от 19.00 ч. на сцената на читалище"Съгласие". Традиция е вече 10 години през април постановките на школата да събират хиляди деца на Плевен. Тази година обаче е по-особена – школата празнува своя 60-годишен юбилей.
„Приказка за грамофона“ е продължение на цикъла „Приказка за балета“ и на традицията чрез различни видове танцови техники да бъде разказана по увлекателен начин някаква история, в случая – за грамофона. Както и досега, автор на сценария и разказвач е актьорът Христо Домусчиев – Бебо. Хореографията е дело на художествения ръководител на школата Маня Николова, а сценограф е Иван Велчев – Йово. Репетитор е Валя Козовска, а музикалният подбор е на Илина Павлова. Възпитаниците на школата с помощта на техните приятели от брейк формация „Ефект“, от НУИ „Панайот Пипков“ и попинк изпълнителите Дани и Павката показват, че владеят отлично както класическия танц, така и модерните техники – танго, рокендрол, джаз, чарлстон. За първи път в спектакъла е включен танц по етномотиви.
До края на месеца предстоят още 8 представления. По традиция в края на годината над 100-те възпитаници на Балетната школа ще бъдат включени във финалния концерт.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria