Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

100 години от първата беседа на Учителя Петър Дънов отбелязаха в „Съгласие“

На 4 април 2014г в библиотеката на читалище „Съгласие“ се състоя проява под наслов „100 години „Сила и живот“, посветена на 150-годишнината от рождението на един голям българин и духовен учител на хиляди хора по света – Учителя Петър Дънов, 100 години от неговата първа публична беседа и 70 години от земната му кончина. На 29 март 1914 г. Петър Дънов изнася беседата „Ето човекът“, с която поставя началото на цикъла „Сила и живот“, неделни беседи, продължили до 17 декември 1944 г.

Специални гости в библиотеката на „Съгласие“ бяха управителят на издателство „Бяло братство“ Галина Герасимова и Андрей Грива – председател на Бялото братство в България. Той благодари за гостоприемството на домакините от читалището, посочвайки, че самата дума „съгласие“ подсказва, че на това място съжителстват мирът, любовта и хармонията. „През тази година имаме три юбилея, свързани с делото и живота на Учителя Петър Дънов и всички те са повод за размисъл над духовното. Защото ние се разпознаваме предимно като духовни същности, а не само като физически елементи и трябва да търсим хармонията и правилните взаимоотношения помежду си“, отбеляза Грива.

По традиция, проявата бе съпътствана с красиви музикални изпълнения на цигулка, които бяха представени от Йоанна Стратева.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria