Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

КАРНАВАЛ В "СЪГЛАСИЕ

На 11 февруари децата от Щколата по немски език празнуваха КАРНАВАЛ...или Fasching.Това е традиция в Германия, а и не само.
Трябва да се знае, че карнавалът е средството, с което древните германи са преодолявали зимата. Преди пролетните празници е било важно да се разделят с лошите духове на зимата. Символично това е ставало с гримаси и много, много шум. Вероятно има връзка и с християнската църковна година и времето на Заговезни, със страховитите маски, разпространени в Южна Германия и Австрия.
Центровете на карнавала днес в Германия се откриват главно в долината на Рейн. Големи шествия има в Кьолн и Дюселдорф. И в други области на Северен Рейн-Вестфалия се празнува карнавалът, но в долината на Рейн той е нещо съвсем различно. Това е време за общо празнуване и пиене на бира, когато на 11.11. в 11:11 участниците в карнавала превземат властта. По това време на юг е известно изречението "Майнц, как той се смее и пее".Световноизвестният карнавал в Кьолн е радостен, пъстър народен празник, който от самите кьолнски граждани и наречен "петият сезон". Карнавалът позволява на всеки да се присмива над света и преди всичко над себе си. Сред новините за карнавала през 2007 г. могат да се отбележат: 28 тура по кръчмите, Розовият понеделник с бикини а ла Меркел, куклена среща, прокламация на Принца, нови хитове и др.Карнавалът се открива традиционно на 11 ноември в 11:11 часа в стария град на Кьолн. Обичайно е да се празнува на този ден в целия стар град.

Карнавалното шествие се състои обаче три месеца по-късно, когато по улиците на града и в кръчмите се празнува в специални карнавални костюми. Неописуема е истинската жажда за радост, която показва германеца не в този му вид, с който се възприема навсякъде по света – редът и дисциплината се заменят от веселието. Официално карнавалът започва от януари. Има стотици карнавални срещи, общи, както и чисто дамски, и чисто мъжки, детски, и на различни обединения.

Така и в читалище "Съгласие" не случайно на 11 февруари се появиха шарените костюми и карнавалното настроение.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria