Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАТЯ ПОПОВА

Днес, 21 януари 2014 г.се навършват 90 години от рождението на българската оперна прима Катя Попова.
Тя е сред първите оперни изпълнители, които понасят славата на българските гласове по световните сцени, заедно с Димитър Узунов и Николай Гяуров.
Катя Попова завършва пеене в Държавната музикална академия – София през 1947 г. в класа на Мара Цибулка, а съществен принос за формирането на изпълнителското и сценичното й поведение имат Асен Димитров и Катя Спиридонова.
Дебютът й е на сцената на Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в ролята на Есмералда в операта „Продадена невеста” от Сметана. След специализация в Балшой театър, следват гастроли с централни партии в опери на Гуно, Пучини, Масне, Чайковски в Балшой театър, Гранд опера, Опера комик, в оперни театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск.
Носителка е на много награди от музикални конкурси, сред които I награда от IV световен младежки фестивал в Букурещ (1953), II награда на Международния музикален конкурс в Прага (1954). Наградена е с орден „Червено знаме на труда“ и „Народна република България“ – III степен (1959). През същата година е удостоена и с Димитровска награда – I степен за ролите си на Наташа във „Война и мир“ и Маргарита във „Фауст“.
Катя Попова е удостоена със званието “Народен артист” на България.
Тя умира на 24 ноември 1966 г. в катастрофа със самолет Ил-18 по време на Полет LZ101.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria