Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

ЕДНА НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА С ХРИСТО ДОМУСЧИЕВ/БЕБО/ И "СЕНКИ ОТ СТАРИЯ ПЛЕВЕН"

Читалище"Съгласие" за пореден път доказа, че случващото се в тази най- стара културна институция , може да развълнува гражданите на Плевен и да им донесе неповторима духовна наслада.
На 22 ноември 2013г., от 17.00 ч. известният плевенски актьор Христо Домусчиев – Бебо събра приятели, общественици и любители на словото във фоайето на читалище „Съгласие”, за да представи новото издание на книгата на дядо си „Сенки от стария Плевен”.
Театроведът Мариета Георгиева нарече книгата „мъдра и красива” и увери присъстващите, че когато я прочетат, ще имат усещането, че са живели в текста. Тя обрисува автора – Георги Домусиев, като изключително образован за времето си интелектуалец, който получава високи оценки за творчеството си от имена като професорите Александър Балабанов и Иван Шишманов. Приятел на скулптора Ангел Спасов и писателя Никола Ракитин, читалищен деятел, който участва в управата на плевенското читалище „Съгласие”, прокурор, съдия, мълчалив и справедлив човек, чувствителен рисувач на човешката душа и заобикалящия свят – все определения за Георги Домусчиев, споделени от участници в събитието.

Актрисата Мариета Калъпова оживи някои от интересните случки от книгата под съпровода на пианистката Белла Хараламбова. Милтимедия с изгледи от стария Плевен и скулптура на Георги Домусчиев, изработена от Ангел Спасов, допълниха специалната атмосфера на събитието.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria