Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Двуединното издание - "Първият биограф на Апостола" и "Първият уредник на музея на Апостола"

На 29 октомври 2013г., в навечерието на Деня нa будителите, в читалище „Съгласие” се състоя плевенската премиера на книга за Апостола на българската свобода. Двустранното издание за Васил Левски, изясняващо въпросите кой е първият му биограф и кой е първият уредник на музея му в Карлово бе представено от авторите - проф. дин Иван Стоянов от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски” – Карлово, в препълненото фоайе на читалище "Съгласие". Многобройната и разнородна публика от историци, ученици от Математическата гимназия и СОУ „Иван Вазов, представители на отдел „Култура” в община Плевен, граждани и приятели на читалището успя да научи неизвестни факти за живота и дейността на един от скромните, но изключително дейни строители на нова България - Георги Кирков.Той е не само пръв биограф на Апостола, но и участник в административното изграждане на младото Княжество, пръв директор на Народната библиотека, създател на Държавната печатница, труженик по възстановяването на БКД, действителен член и ковчежник на БАН, автор на учебници, новатор в областта на печатарството, галванопластиката и фотографските техники, създател на Картографския отдел при Военното министерство, носител на сребърен медал от Световното изложение в Белгия, ръководи създаването на първите банкноти на България, дарител и благодетел.
Представители на Дружество „Традиция” внесоха автентичност в атмосферата като посрещнаха гостите, преоблечени в четнически униформи ,а струнен квартет „Гриф” с диригент Пламен Марков поздрави гостите с кратък класически концерт.
Проявата бе организирана от читалище "Съгласие" по идея на Общинския комитет "Васил Левски",със съдействието и подкрепата на Община Плевен и на РИМ-Плевен.




© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria