Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

ДВЕ ИНТЕРЕСНИ ПРEМИЕРИ НА КНИГИ В “ СЪГЛАСИЕ”

На 3 февруари читалище “Съгласие 1869” събра за пореден път представителите на всички плевенски културни институти, директори на училища и граждани на Плевен за представянето на едно уникално издание- ‘Образът на Русия в българските народни песни от Мизия, Тракия и Македония”. Авторът, изтъкнатият фолклорист Христофор Тзавелла разказа вълнуващи подробности от работата по събирането на песните и определи своя сборник като “ една фолклорна метафора на представата на нашите предци за Русия”.
Книгата, която според специалисти е единствена по рода си, съдържа над 150 песни, придружени от миниатюри, голяма част предоставени на автора от личната колекция на Богомил Райнов, подробна информация за личните и географски имена, неизвестни и диалектни думи, фолклорни извори и др.
За Христофор Тзавелла и неговото творчество говори Николай Петев- председател на СПБ.
Екземпляр от сборника с автограф на автора получиха всички читалищни библиотеки, училища, Дружеството на писателите, Църковното настоятелство на БПЦ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Читалище “ Съгласие 1869” със съдействието на Издателска къща "Анубис" представиха пред аудиторията от преподаватели, ученици и граждани на Плевен
най-новата книга на писателя Николай Табаков “Няма да e все така “.
Събитието бе в късният следобед на 18 февруари в библиотеката на читалището.
Присъствието на редакторката на книгата- поетесата и преводачката Милена Лилова подсили тази “ експлозия” от мисли и преживявания около създаването на книгата.
За щъркелите и хората , за случващото се в ежедневието ни, за литературата и четенето въобще разказа сладкодумецът Николай Табаков и превърна срещата в послание за литературата като единственото изкуство, в което човек може да движи времето напред или назад, да усети мириса на цветята и полъха на вятъра.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria