Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Библиотеката в партньорство с ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“

По инициатива на библиотекарите в читалище „Съгласие 1869”, специалисти от Центъра за славяно-византийски проучвания (ЦСВП)„Проф. Иван Дуйчев“, посетиха библиотеката и се запознаха със сбирката от редки и ценни издания, която тя притежава.
Директорът на библиотеката към Центъра Мария Иванова и ръководителят на лабораторията по консервация и реставрация Румяна Дечева споделиха своя опит и заявиха категоричните си намерения за съвместна работа с екипа на читалище „Съгласие 1869”.
ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“създаден през 1986 г. като самостоятелно звено към Ректората на Софийския университет на основание на завещанието на именития български медиевист проф. Иван Дуйчев. Заедно с къщата на професора, Центърът наследява неговата специализирана библиотека по средновековна история, култура и изкуство, сбирката от ръкописи, както и богат научен и личен архив. Благодарение на новите технологии, които успешно се използват от научния екип на Центъра, ръкописната сбирка е почти изцяло дигитализирана.
„Сградата на „Съгласие 1869” е пригодена за читалище с библиотека, книгите се съхраняват при условията, при които е необходимо. За най-модерните средства в това отношение не може да се говори, но пък читалнята е толкова уютна. В най-скоро време този тип обзавеждане и звучене на библиотечна зала ще е изключително ценно. Навсякъде по света, дори в най-модерните библиотеки, се запазва по една такава”, впечатлени са Дечева и Иванова.
Специалистите от Центъра за пореден път констатираха недостатъците на законодателството. Проектите, които се обявяват от Министерство на културата и от които могат да се ползват читалищата, са насочени повече към опазване на обичаите и традициите и съхраняване на народния фолклор – първата асоциация за думата „читалище”. Библиотеките, обаче, остават в страни. Уникалността на плевенската я изолира още повече от възможността да бъде подпомагана. Целта на тези богатства е да се показват и да се ползват от хората, категорична беше Мария Иванова. Тя пое инициативата да съдейства с техника от реставрационната лаборатория на Центъра, за да могат ценните издания в „Съгласие 1869” да бъдат дигитализирани. Така първо те се запазват физически, второ - след това могат да се реставрират тези, които имат нужда. Най-важното е, че ще станат достъпни до повече хора, които да ги ползват. Някои екземпляри биха представлявали интерес не за една дисертация, убедена е Иванова. Според Румяна Дечева, всяка една от книгите носи неподозирано количество информация – в приписките, в бележките, във всяка следа по хартията. Това са книги, свързани с местните хора, които са ги дарили при основаването на сбирката в читалището. Това е и историята и наследството на Плевен. Те припомниха, че при подобни случаи е наложително да се търси помощ най-вече от общината, за да може това богатство да се запази. Участие в съвместен проект с друга институция, също би дал резултат, но остава въпросът с финансирането.
Гостите подариха на библиотеката при читалище „Съгласие 1869” част от изданията на ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“.


Фондът на библиотеката при читалище „Съгласие 1869” наброява над 240 000 тома, сред които редки, ценни и старопечатни издания, единствени екземпляри в страната. Семейни реликви, дарени от родолюбиви плевенчани, поставят началото на уникалната сбирка от старопечатна литература на библиотеката при читалище "Съгласие 1869". Заслугата за събирането й е на изтъкнатия читалищен и културен деятел Иван Данов. В началото на 20-те години на миналия век по негова инициатива читалището се обръща с апел към гражданите на Плевен. Учителят Пенчо Шекерджиев поставя началото на колекцията с 20 тома старопечатни книги от личната си библиотека. Неговият жест е последван от десетки плевенчани. Амбицията на Данов е да събере всички известни на науката старопечатни книги и да ги запази за поколенията. За тази цел наред с даренията, читалището изкупува старопечатни книги, разменя дубликати и през 1936 г. библиотеката на читалището вече има най-богатата старопечатна сбирка в страната. Днес фондът съдържа 1 153 библиотечни единици - основно книги, 18 ръкописа, 3 пергаментни листа, книги на чужди езици, издадени до 1878 г. Колко близо са били до осъществяването на амбициозната задача, която са си поставили уредниците на библиотеката при читалището, можем да съдим от факта, че на съвременната наука са известни общо около 1 800 старопечатни български издания. Колекцията на "Съгласие 1869" е в основата на класификацията на известния библиограф Маньо Стоянов. В неговата систематика на старопечатни, редки и ценни издания литературата е подредена систематично и азбучно и включва всички заглавия на територията на България. Много от тях се съхраняват единствено от библиотеката на читалище "Съгласие 1869", а "Основание геометрии" е единствен екземпляр в страната. Особено ценни експонати в сбирката на читалище "Съгласие 1869" са календар от 1617 г.- печатан в Москва, пергаментен лист от четвероевангелие - "Евангелие от Йоана" (ХIII в.), пергаментен лист от "Апостол" (ХIV в.), "Евангелие на арменски език" (ХIV -ХV в.), "Евангелия" (1759) г., "Вечен календар" (1818 г.). От списанията, които са излизали преди 1877 г., заслужават да се отбележат: "Любословие" -1844 г., "Смесена китка" - 1852 г., "Периодическое списание" - 1870. От старопечатните вестници: "Цариградски вестник" - 1851 г., "Дунавски лебед" - 1860 г., "Тъпан" - 1868" г. Фондът съдържа и редки семейни спомени, търговски писма, тефтери, портрети и др., набавяни от Иван Данов от различни градове - Трявна, Ловеч, Троян, Свищов и др. От 1987 г. ценната сбирка се съхранява в специални метални каси, в които се поддържат оптимална влага и температура при особен режим на съхранение.

© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria