Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Отбелязахме 75-годишнината на Христо Ганов

Читалище „Съгласие 1869” и Дружеството на писателите – Плевен, бяха инициаторите и организаторите за тържественото отбелязване на 75-годишнината на големия български поет Христо Ганов.
„Щастлив съм, че именно читалище „Съгласие” организира това събитие. Винаги съм казвал, че между двете световни войни, то е било Министерство на културата на България. Тук един голям българин – Ячо Хлебаров, със собствени средства и с помощта на Ракитин издава списание „Читалище”, за да продължи да го има и днес – след 134 години”, отбеляза поетът Боян Ангелов, който е и издател на сп. „Читалище”. Той представи последните две книги на Христо Ганов: „Премълчани думи и похвални слова“ - литературна мемоаристика и стихосбирката „Тъмни искри“.
С музика, танц и изящно слово се изпълни зала „Катя Попова” в празничната вечер на 5 юни. Възпитанички на Балетната школа при читалището с художествен ръководител Маня Николова изтанцуваха най-нежните и изящни танци, включени в постановката „Приказна галерия”. Музикален поздрав към автора отправиха и децата от хор „Звъника“, а плевенски поетеси прочетоха негови стихове.

Христо Александров Ганов е роден на 3.01.1938 г. в село Брест, Плевенска област.Завършва Първа мъжка гимназия, а висшето си образование (медицина) – в град Пловдив. Работи като лекар четири години в Ардино, Кърджалийска област, след което е редактор в ДИ „Христо Г. Данов” (1966-1969). След това една година е журналист във в-к „Народна младеж”, 1971-1974 г., редактор е в сп. „Дружба”, зав. отдел към Дирекция „Творческа” при ДО „Българска кенематография” (1974-1981), референт в Съюза на българските писатели (1981-1985), редактор и отговорен секретар в сп. „Пламък” (1985-1993), административен секретар на СБП (1994-1998). Сега отново е административен секретар на СБП и главен редактор на алманах „Мизия” – издание на Дружеството на писателите – Плевен. Рецензент и редактор на десетки поетични книги. Превел е поемата „Стена” на литовския поет Юстинас Марцинкявичюс. Автор е на текста на три музикални оратории на композиторите Александър Йосифов, Александър Текелиев и Милко Коларов (едната от които печели анонимен международен конкурс) и на кантата „България и Русия” на композитора Димитър Николов. Сценарист на 10 документални научнопопулярни филми и филмови импресии. Негови поетични творби са преведени на над 10 чуждестранни езици, награждавани са в национални и международни конкурси. Заслужил гражданин на Плевен.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria