Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

Класически балет, брейк и етно се преплитат в „ПРИКАЗНА ГАЛЕРИЯ”

"Приказна галерия" е заглавието на най-новата балетна постановка, която се подготвя в читалище „Съгласие”. Репетициите са на максимални обороти, защото ПРЕМИЕРАТА НАБЛИЖАВА - 26 МАРТ ОТ 19 ЧАСА.
Това е поредната продукция на Балетната школа при читалището с образователна цел след „Приказка за балета” и „Ледената царица”. Приказна галерия” ще разкрие пред малките зрители тайните на фотографията по забавен и увлекателен начин. На сцената ще оживеят фотографии от различни стилове и времена.
Постановката е на актьора Христо Домусчиев - Бебо (в ролята на разказвача), хореографията е дело на Маня Николова, художник е Иван Велчев - Йово, репетитор - Валя Козовска, и корепетитор - Илина Павлова. Участва цялото балетно студио на Школата – 23 момичета, 7 момчета от НУИ "П. Пипков" и трима танцьори от брейк формация „Ефект”. Помощничките на разказвача и този път са Валерия и Ивана, но този път имат кавалер – Михаил.
„Както обичаме да казваме – децата играят за деца. Постарали сме се да използваме различни танцови техники, за да може да е интересно на публиката. Ще има както класически балет, така и характерни испански танци, наред с етно елементи и брейк, който се прие при изключително одобрение в предишните представления”, издава хореографът Маня Николова. Тя се е постарала да постави нещата на по-професионално ниво, що се отнася до етно танците и брейка. За целта е поканила своя колега от НУИ „П. Пипков” Илиян Илиев и професионални брейкъри от група „Ефект” заедно с тяхната треньорка. Етноелементът ще бъде интересно вписан на хип хоп музика и най-после народните танцьори ще бъдат показани като такива, но те ще играят на фона на хип хоп музика.
Що се отнася до костюмите, отново важи принципът за преобразуването на нещо старо, но все пак ще има и изненади. Знаем колко е важен костюма за един танц и какъв ефект произвежда това върху децата, които влязат в салона, признава Маня Николова. Спектакълът е предназначен за най-малките – от І до ІV клас. Но екипът е убеден, че заради съвременното звучене, ще бъде интересен и на по-големите.
В заключителния спектакъл ще бъдат включени възпитаниците на цялата балетна школа, логично вписани в спектакъла със свои танци.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria