Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

200 години от рождението на Верди

С тематична вечер, посветена на Верди, читалище "Съгласие" отбеляза 200 години от рождението на великия композитор. Арт залата на РБ „Хр. Смирненски” се оказа тясна да побере многобройната публика – ученици от ОУ „Хр. Ботев”, ГПЧЕ, репортерите от ученическия вестник на СОУ "Ив. Вазов", паралелката с изучаване на италиански език от ПГ по туризъм, музиканти и любители на класическата музика. В изпълнение на солисти от Хор "Гена Димитрова" прозвучаха части от произведения на Верди, а Белла Хараламбова - преподавател в НУИ"П. Пипков", запозна аудиторията с живота и творчеството на композитора, както и с малко известни детайли от неговата биография и историята на произведенията му. Специално подбрано видео с арии из негови опери в изпълнение на световноизвестни оперни певци дадоха допълнителна представа за магията на творчеството му. Сред тях беше и операта “Набуко“ - тази, която донася на Джузепе Фортунино Франческо Верди световна слава приживе, превръщайки го в най-популярния италиански композитор. Наскоро загубил съпругата и двете си деца, той с огромно желание започва да работи върху библейския сюжет, разказващ чрез музика за трагедията на еврейския народ. Премиерата се е състояла в императорско-кралския театър “Ла Скала“ в карнавалния сезон на 1842 г., като в ролята на Абигайл е бъдещата съпруга на композитора Джузепина Стрепони, с която Верди споделя 50 години от живота си. Това е само третото заглавие на 28-годишния музикант, последвано от “Ернани“, “Риголето“, “Трубадур“, “Травиата“, “Бал с маски“, “Силата на съдбата“, “Дон Карлос“, “Аида“…
Проявата бе осъществена със съдействието на Община Плевен, РБ "Христо Смирненски" и с медийната подкрепа на вестник "Посредник".
Утре вечер, 9 февруари, от 19 часа в зала “Емил Димитров“ на читалище “Съгласие“ предстои концертното изпълнение на операта “Набуко“. На сцената публиката ще види музикантите от Оркестра Симфоника при читалището с диригент Мартин Мазик. Публиката ще има възможност да се наслади на прекрасните гласове на певци като Паоло Руджеро (в ролята на Набуко), Катя Левин (Абигайл), Роберта Матели (Фенена), Джорджо Труко (Измаил) и др.


© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria