Читалище Съгласие 1869 - Плевен

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


История

Читалище „Съгласие 1869” е основано на 1 октомври 1869 г. от учителя Нестор Марков, само няколко месеца след организирането на частния революционен комитет в града от Васил Левски. На учредителното гражданско събрание е избрано читалищно настоятелство и са събрани 3000 гроша. продължение на историята ... ]

-
145 години читалище "Съгласие"

Основен акцент в богатата програма, с която читалище"Съгласие1869" ще отбележи своята 145- годишна история, е премиерното представление на балетния спектакъл "Приказка за грамофона", посветен на 60 - годишния юбилей на първата в България читалищна балетна школа.

-
Настоятелство

• Ивайло Атанасов
• Виолета Радева
• Пламен Иванов
• Д-р Николай Стоянов
• Маргарита Лазарова

свържете се с нас »

 

"Любовта и борбата - криле на живота"- ТВОРЧЕСКА СРЕЩА С ЕЛЕНА ХАЙТОВА И НИКОЛА ГИГОВ

На 21 юни 2012 г. в ХГ “Дарение Светлин Русев” се състоя творческа среща на тема “Любовта и борбата – криле на живота” с участието на Никола Гигов и Елена Хайтова, организирана от Дружество на писателите – Плевен и читалище “Съгласие 1869” –Плевен в памет на Николай Хайтов. На 30 юни 2012 година се навършват 10 години от смъртта на големия български писател, певецът на Родопа и родопчани.

Горещият юнски ден събра почитателите на творческата и интелектуална мисъл на авторите. Никола Гигов – поета – орфеист говори за своята житейска отдаденост – изследването на тракийския певец Орфей, като доказва неговото действително съществуване. Този труд е включен в 12 книги. Авторът прочете избрани стихотворения от книгата “Песни от сълза”, както и есета за Орфей.

С нескрито вълнение Елена Хайтова разказа са своите творчески проникновения, написаните книги, посветени на нейния баща Николай Хайтов – “Гладиаторът Хайтов”, “Баща ми – най-дивият разказ”, книгата за Валя Балканска “Сама сред звездите”, както и книгата за нейния съпруг Никола Гигов “Безумният Орфей”. Особено завладяващи бяха нейните спомени за Николай Хайтов, за неговата любов към България и българското, за вярата, че ще ни има винаги като народ и държава..

С аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на пиано и цигулка на млади таланти, както и на родопски песни от фолклорен състав при читалище “Христо Ботев”. Особено затрогващо прозвуча любимата песен на Николай Хайтов “Руфинка болна легнала”.

Една паметна среща – час по родолюбие.© 1869 - 2019 // Читалище "Съгласие 1869" - Плевен. Всички права запазени!
Читалище Съгласие 1869
Хостинг, уеб дизайн и домейни от Web Art Ltd. - Bulgaria